Elkészült a legrészletesebb kép a Tejútrendszer közepéről

Magányos óriáscsillagok és akár a Naprendszert is átérő izzó gázfelhők láthatóak a Hubble-űrtávcső infravörös felvételén. Az átlátszatlan felhők mögé is belátó infravörös sugarak megmutatják, hogyan fest galaxisunk központi vidéke.

Hatalmas filamentek és nagytömegű csillagok láthatóak azon a felvételen, amely galaxisunk központi vidékéről készült. A Tejútrendszer legbelső területét infravörös tartományban vizsgálták, ugyanis a látható fény tartományában mérő műszerek nem látnak át a különböző felhőkön.

A Tejútrendszer központi vidéke a Hubble-űrtávcső infravörös képei alapján. A fotó nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, Q.D. Wang (University of Massachusetts, Amherst)

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

A mozaik a Hubble-űrtávcső NICMOS detektorával rögzített felvételekből állt össze. A kép a ma rendelkezésre álló legrészletesebb fotó a térségről, galaxisunk középpontjának 300×115 fényév átmérőjű részét mutatja. A fényes és elnyúlt alakzatok forró, ionizált gáztömegek, míg a sötét képződmények igen sűrű, poros molekulafelhők, amelyek az infravörös tartományban is elnyelik a sugárzást. A felvétel bal felső részében az izzó felhők szálas szerkezetét feltehetőleg hatalmas mágneses erővonalak hozták létre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ZnvUKkFhAJ9Q44Uf
szólj hozzá: A Tejútrendszer galaxis

Animáció galaxisunkról és a Nap helyzetéről

Nourse – Burroughs: Pengefutár – Az igazi Blade Runner

A térség ideális annak vizsgálatára, hogy miként befolyásolja a környezetet a nagytömegű csillagok jelentős energiakibocsátása és hogyan hatnak egymásra az izzó gáztömegek. A felvételek elemzése arra is rámutatott, hogy a nagytömegű csillagok nemcsak csillaghalmazokban, hanem magányosan is előfordulnak galaxisunk központi részében. Ez arra utal, hogy a halmazoktól függetlenül is kialakulhattak ilyen óriási objektumok, vagy ha azok halmazokban, társaikkal együtt is születtek, keletkezési helyükről idővel kiszakadtak.

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Régmúlt napok fénye + Ajándék Pengefutár

Forrás: origo.hu/tudomány


Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?