Első biorobotok

A világon először hoztak létre olyan robotokat, amelyeknek nem fém vagy műanyag alkatrészekből, hanem élő sejtekből állnak.  Az afrikai békákból távolítottak el őssejteket, és ezeket alakították át mikroszkopikus robotokká. Ezek az élő organizmusok saját energiájukat használják a mozgásra.

Ez egy komoly biológiai áttörés, ezek élő programozható organizmusok, olyan új életformák, amelyek eddig nem léteztek a Földön. Az apró lényeket a Tufts Egyetem Allen Discovery Centerének kutatói hozták létre.

A robotok nem érik el az egy milliméteres méretet, különböző alakúak. A legsikeresebb példány mellkasából két csonka láb áll ki, de azzal képes magát előre hajtani.

A robotokat nem egy ember tervezte, hanem egy szuperszámítógépen futó mesterséges intelligencia. Az evolúciós algoritmus egy virtuális, három dimenziós  környezetet hozott létre, amelyben térben elhelyeznek néhány száz véletlenszerűen összerakott szívizom- és bőrsejtet.

MI, Bob

A szívizomsejtek spontán mozognak, összehúzódnak és elernyednek. Ez a kis mozgás képes előrehajtani az organizmust. Ezek a sejtek addig mozognak, amíg a bennük tárolt energia kitart. Ez körülbelül 7-10 nap.

A komputer szimulált száz ilyen organizmust, majd a kutatók kiválasztották közülük a legsikeresebbeket. Afrikai karmosbékák embrióiból kivonták a szükséges számú bőr és szívizomsejtet, és elkészítették az AI tervezte lényeket. Vztartályokban helyezteék el őket, ahol mozogni kezdtek.

Mivel a béka a Xenopus nembe tartozik a biorobotok a Xenobot nevet kapták.  Ezek még csak egy fejlesztés legelső lépései, de óriási lehetőségek várnak a technológiára.

Facebook hozzászólások

You may also like...