Emberi farok?

Az ember évmilliókkal ezelőtt elvesztette a farkát, most japán kutatók mégis azon dolgoznak, hogy mesterségesen újraalkossák.

Mechanikusan működő farkakat már néhány éve lehetett kapni, de ezek cosplayesek számára készültek, hogy minél élethűbben meg tudják jeleníteni kedvenc karakterüket. A japán Keio Egyetem kutatói megalkották saját robotfarkukat.

Talán sokakat meglep. de a céljuk, hogy jelentősen megkönnyíti viselője számára a mozgást, mind az egyensúlyérzéket, mind a gyorsaságot tekintve. Hosszú ideje folynak a különböző exoskeleton, vagyis külső mechanikus-váz fejlesztések, amelyek megsokszorozhatják egy ember erejét, vagy akár mozgásképesé teszi a lebénult személyt. De sok esetben nincs szükség teljes vázra, egyetlen farok is elegendő lenne. Ez segít az egyensúlyozásba, korrigálja a mozgásproblémákat. Ez segítségül lehet olyan embereknek, akik könnyen megbotlanak, vagy elvesztik az egyensúlyukat, de hasznos lehet veszélyes helyen dolgozók számára is, akiket a lezuhanás fenyeget.

A bionikus farok műanyag csigolyákból épül fel, amely egyénileg személyre szabható a felhasználó igényeinek megfelelően. Minden csigolyán négy mesterséges izom található, amelyek sűrített levegővel működnek, lehetővé téve, hogy a farok minden irányba mozogjon.

A farok sűrített levegővel működik, jelenleg még csupán prototípus.  A jelenleg fejlesztés alatt álló mesterséges izmok még nem elég erősek a farok mozgatásához, De ha fejlődik az akkumulátor technológia, a légsűrítővel már hordható lesz a rendszer.

A vezérlés a mobiltelefonokban megszokott térérzékelőkkel működik, a komputer ezek alapján azonosítja a viselője mozgását, és irányítja a farkat.

Ahogy az exoskeleton (külső csontváz) típusú ruha, amely javítja viselője izomzatának képességeit, a farok is úgy működik, mint egy ellensúly, amelynek köszönhetően kevesebb erőre van szüksége az embernek ahhoz, hogy valamit felemeljen a földről. Ám az exoskeletonnal ellentétben ez a farok sokkal kevésbé bonyolult, könnyebben fel- és levehető.

Szakértők véleménye szerint jövője lehet a virtuális világokban barangoló embereknek is. A farok viselése ugyanis teljes testi érzetet adva képes megváltoztatni egyensúlyunkat és lendületünket, könnyebben képzelhetjük magunkat más lények életébe.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...