…és közeleg a sötétség ideje…

A kelta hagyományok egyik legjelentősebb ünnepének a Samhain-nak, a kelta újévnek elő estéje lesz ma. Az október 31-től november elsejéig tartó  pogány ünnep többévszázados múltra tekint vissza a gael nyelveket beszélő népek kultúrájában, illetve az újjáéledő földvallások -pl. wicca-, is kiemelt fontosságú ünnepként tisztelik, mely szoros összefüggésben áll az egykori kelta halottkultusszal és a másvilági lelkek látogatásával.


Eredetileg ezen az estén, miután a termést betakarították és a hosszú, hideg télre elraktározták, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, és tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Amikor eljött a reggel, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ezek a tüzek tartják melegen az otthonokat és űzik ki a gonosz szellemeket.

Mára a Samhain hagyománya elég alaposan összemosódott a római Pomona-nappal, a keresztény Mindenszentek ünnepével, és a Halottak napjával. Ebben a formában Halloween néven terjedt el, és vált ismertté; Halloween éjszakáján tüzek gyúlnak mindenfelé, kóbor kísértetek, sírjukból kikelt holtak járják az utcákat és láplidércek csalogatják mocsarukba a jótét lelkeket. A világok közti átjáró fátyla félrelibben, s ha nem vigyázunk, könnyen a Másvilágban találhatjuk magunkat.

Azokban az országokban, ahol nem élnek a kelta hagyományok, jóformán csak a külsőségeiben jelenik meg. Hatalmas bulik, parti-parti hátán, jelmezes emberek az utcákon, metrókocsikban ijesztgetik az egyszeri járókelőket; gyerekek járnak házról-házra cukorkát, és csokoládét kéregetve, mulatságos töklámpások világítanak mindenfelé.

A fentebb említett földvallások újra elterjedésének köszönhetően azonban több országban is minden évben megrendezik a Samhain fesztivált, melynek keretében több százan, ha nem ezren, a régi hagyományoknak megfelelően tűzgyújtással, tánccal és énekkel  emlékeznek meg halottaikról, és köszöntik a kelta újévet.

 Rhewa

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?