Forgatókönyvek a Földön kívüliekkel való találkozásra

Kimeríthetetlen energiaforrásokat és a rák gyógyszerét vagy az emberiséget elpusztító háborút és halálos kórokozókat hozna egy Földön kívüli civilizáció bolygónkra érkezése? Mivel valószínűleg lényegesen fejlettebbek lennének nálunk, a találkozó kimenetelét az idegenek szándéka az emberiségénél erősebben befolyásolná. Amerikai csillagászok forgatókönyvei az emberiség legfontosabb eseményére.

Az emberiség történelmének talán legfontosabb eseménye egy Földön kívüli intelligenciával való kapcsolatfelvétel lenne. Az Acta Astronautica című nemzetközi csillagászati folyóiratban megjelent cikkben Seth Baum, Jacob Haqq-Misra és Shawn Domagal-Goldman a találkozás lehetséges következményeit gondolta végig – bár azzal persze ők is tisztában vannak, hogy Földön kívüli intelligenciáról egyelőre nincs tudomásunk, hiába kutatják már fél évszázada a SETI programok keretében.

Látogass el a facebook oldalunkra,ahol sok-sok érdekes információval, történetekkel és nyereményjátékokkal várunk. Nyerj értékes ajándékokat. Katt ide és szörfölj velünk!

A szerzők közül Seth D. Baum a Pennsylvaniai Állami Egyetemen végzi doktori tanulmányait, és a tudomány, a mérnöki tevékenység valamint az etika átfedéseit vizsgálja, míg Jacob D. Haqq-Misra ugyanitt dolgozik posztdoktori kutatóként, és többek között az éghajlatváltozás következményeivel, asztrobiológiával és filozófiával foglalkozik. Shawn D. Domagal-Goldman pedig a NASA bolygótudományi részlegének munkatársa.

Már csak 3 nap és vége a 7 könyv 7 napig 70%-os vásárlási kedvezménnyel akciónknak. Rendeljen most, ne maradjon le róla!

7 könyv 7 napig 70%

Kiindulásként a szerzők feltételezték, hogy ha egy intelligens civilizáció kapcsolatba tud lépni velünk, akkor nálunk lényegesen fejlettebb technológiával bír. Ha más civilizációkra is a miénkhez hasonló technikai fejlődési ütem jellemző, akkor néhány évszázaddal az űrhajózás megkezdése után már lényegesen messzebbre juthattak nálunk. Tehát annak az esélye, hogy a fejlettség közel azonos fázisában találkozzunk velük, igen csekély. Ennek megfelelően egy találkozó kimenetelét az idegenek szándéka az emberiségénél erősebben befolyásolhatja.

Ártalmas idegenek

Néhány kutató, például a Nobel-díjas Sir Martin Ryle csillagász vagy Stephen Hawking fizikus is hangot adott már véleményének, hogy inkább kerülni kellene az idegenek keresését és a velük való kapcsolatfelvételt. A cikkünk alapját képező tanulmány szerzői is felvetették ezt a lehetőséget, és több olyan esetet is vázoltak, amelyben az emberiséget súlyos hátrányok érnék.

Ez a károkozás lehet szándékos, amikor az idegenek célzottan ártanak, de lehet véletlen esemény is, amikor akaratlanul pusztítanának el számunkra fontos dolgokat.

Elvben az sem kizárható, hogy egy általunk ismert és használt erkölcsi szabályrendszernél “magasabb szintű” rendszer alapján állítják meg fejlődésünket. Lehetséges, hogy tőlünk mint gyorsan fejlődő civilizációtól féltenék az értékeiket, erőforrásaikat, idővel saját magukat is.

Ezekben az esetekben sem kell feltétlenül a filmekben gyakori direkt fegyveres összecsapásokra gondolni – írják a tanulmány szerzői. Ha nem gyors elpusztításunk a cél, egy célzott és komoly beavatkozás – például a földi táplálékláncba – kevésbé látványosan járna végzetes következményekkel.

Vásárolja meg a Galaktika magazin 2007 teljes évadát (1-12) 2007 forintért itt!

Galaktika magazin 2007 teljes évad (1-12)

A tanulmány szerzői szerint felmerülhet, hogy az idegenek más bolygókat féltenének tőlünk, mert látnák, mennyire súlyosan szennyezzük környezetünket, mennyire rossz hatással vagyunk az élet sokféleségére, milyen pazarlóan aknázzuk ki az erőforrásokat. Ha ez valamilyen “galaktikus etikett” szabályaival ütközne, mint a békés együttélést veszélyeztető civilizációt kellene megzabolázniuk, esetleg elpusztítaniuk bennünket.

Legújabb akciónk pedig utolérte a 2006-os Galaktika magazin évadát is, így ismételten vásárold meg, szerezd be az 1-12 számot 2006 forintért. Itt megveheted!

Galaktika magazin 2006 teljes évad (1-12)

A tudományos fantasztikus irodalomban is megjelent már a lehetőség, hogy mindössze egy káros információt adnának át a Földön kívüliek. A “lesugárzott”, számítógépes vírushoz hasonló adatcsomag súlyos károkat okozhatna erősen számítástechnika-függő világunknak.

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?