Futurisztikus Zorró-film várható Jonás Cuaróntól

A kilencvenes évek nemzedéke nyilvánvalóan jobb kapcsolatot ápolt Zorró történetével, mint a mai gyerekek. Annak idején délutánonként játszotta a Duna Tv a Disney sorozatát, úgyhogy egy hazaérő óvodásnak nehéz lehetett kihagyni. A régi Kalifornia regéi könnyen elvarázsolták az embert, hiszen szórakoztató és érthető volt minden eleme.

Az 1957 és 1959 között készült szériát a Zorro álarca című nagyjátékfilm múlta felül. Martin Campbell rendező az ezredforduló előestéjén megmutatta nekünk, hogy hatalmas potenciál rejlik a maszkos igazságtevőben, különösen ha az egyre népszerűbb Antonio Banderas, a gyönyörű Catherine Zeta-Jones és a mindig kultikus Anthony Hopkins adják a star powert.

Azóta Zorro sajnos valahogy elkopott. Egy kétes hírű folytatás után már csak romantikus kalandregény formájában találkozhattunk meghatározó alakjával. Az Entertainment Weekly azonban a minap bejelentette, a jövőben játszódó új verzió rendezésére Jonás Cuarónt jelölték ki, legalábbis Mark Amin, a Fridát is jegyző Sobini Film vezérigazgatója így nyilatkozott: “Amikor láttam a Desierto-t, lenyűgözött Jonás akció- és izgalomteremtő képessége, egyéni vizualitása és az erős alakítások, amiket kihozott a színészeiből.” Neki és a Lantica Media nevű cégnek köszönhetjük a Z címre keresztelt feldolgozást. Idén nyáron indul a forgatás a londoni székhelyű Pinewood Studios Dominikai Köztársaságban található létesítményében.

walking_zorro_by_valhein-d4asv2vA Mexikói rendező egyelőre keveset tett le az asztalra, viszont ha hitelt adunk társírói kreditjének, amelyet az Oscar-díjas Gravitációért zsebelt be bátyja, Alfonso Cuarón oldalán, “A” kategóriás adaptációra számíthatunk. Alfonso presztízse nem is kérdéses, mivel tizenöt éve csinálja a jobbnál jobb filmeket (Az ember gyermeke, Harry Potter és az azkabani fogoly, Anyádat is!), azonban Jonás részvétele sajnos még nem garantálja a sikert.

Bár tavaly egy másfél órás nagyjátékfilmmel (Desierto) jelentkezett a Torontói Filmfesztiválon, ami egy USA-Mexikó határon játszódó rasszista nézeteltérésről szól, jó munkát végzett a Gravitáció DVD-extrájának szánt rövidfilmmel is (Aningaaq), ami a Sandra Bullock alakította űrhajós reményvesztését meséli el  a túloldalról hallható eszkimó szemszögéből. Csak érdekesség, hogy az utóbbit jóval többre értékelték az IMDb felhasználói (7,2), mint az előbbit (5,0).

A rajongók leginkább Gael García Bernalt remélik a címszereplő megformálására, de ez nem meglepő, mivelhogy “GGB” mostanra meghatározó színésszé avanzsált, már ha a mexikói filmipart vizsgáljuk (Alejandro Gonzales Iñarritu filmjeiben rendszeresen feltűnik, ahogy az idősebb Cuarón egy-két darabjában is).

Amikor Johnston McCulley 1919-ben megalkotta Don Diego de la Vega karakterét, nyilvánvalóan nem számított arra, hogy valaha is egy science-fiction univerzumba helyezze, ugyanakkor mi tudjuk, korunkra különösen jellemző a zsánerkeverés. Ma már láthatunk dinoszauruszokon vágtázó, páncélos lovagokat (The Dinosaur Lords), sőt, disztópikus Legyek urát (Az Útvesztő), így mi szerencsére már jóval nyitottabbak vagyunk egy ehhez fogható cross-overre.

Bár augusztusban már kijelölt kezdési dátummal rendelkezett, a produkció a forgatókönyvet, a rendezőt és a főszereplő színészt is egyaránt hiányolta. Ehhez képest ez jó jel!

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Tafofob szerint:

    “A Mexikói rendező egyenlőre keveset tett le az asztalra, viszont ha hitelt adunk társírói kreditjének…” egyelőre*
    Bocs, de erre allergiás vagyok.

Vélemény, hozzászólás?