G.R.R. Martin és A Gyűrűk Ura

Mint tudjuk, George R.R. Martin nem igazán riad vissza attól, hogy kinyírjon néhány karaktert. A tűz és jég dala könyvsorozat és az azon alapuló Trónok Harca TV sorozat is tulajdonképpen hősök és gazemberek koporsójaként működik. De hogyan képes Martin ilyen könnyen és rutinszerűen sokkolni olvasóit? A kérdésre a válasz: J.R.R. Tolkien.

Egy videóban az író arról beszélt, hogy A Gyűrűk Ura világa és összetett karakterei hogyan inspirálták őt saját történetének megalkotásában.

Martin elmondja, hogy gyermekkorában sokszor a fantasy regények jelentették számára a kikapcsolódást. Messze a kedvence volt közülük A Gyűrűk Ura, holott amikor először kézbe vette, hamar félre is tette egy időre.

Először arra gondolt, hogy hol vannak ebből a könyvből az óriáskígyók? A lengén öltözött nők? Az izgalmas kardpárbajok? Aztán ahogy beindult a regény, ő is felvette vele a lépést, s mire elérte Mória bányáit, rájött, hogy ez a legzseniálisabb könyv, amit valaha olvasott.

Aztán viszont jött a sokk. Gandalf halála. 13 évesen ez nagy hatással volt rá. Gandalf nem halhatott meg. Tolkien ezzel eltörölt egy szabályt, amiért Martin igencsak hálás lehet.

Vagyis Gandalfnak nagy szerepe volt abban, hogy Martin soha se féljen megölni egy-egy fontosabb karaktert. Gondoljunk csak rögtön az első meglepő halálra, Ned Starkéra (hoppá, a sorozatban Sean Bean játszotta Nedet, ugyanaz a férfi, aki A Gyűrűk Ura filmben Boromirt, amely karakter szintén hamar meghalt).

Talán nem is meglepő, hogy Martinnak nem igazán tetszett az a csavar, hogy Gandalf Fehérként visszatért. Az író úgy gondolja, talán még erősebb lett volna a történet, ha Tolkien holtan hagyta volna a Varázslót.

Facebook hozzászólások

You may also like...