Géptitánok árnyékában

Mindenki látott már óriási munkagépeket, de ekkorákat csak igen ritkán pillanthatunk meg. Ezek a nehézfiúk végzik el azokat a munkákat, amiket máshogy lehetetlen lenne véghezvinni. Lássuk a legnagyobb, legextrémebb gépeket!

1. Bucyrus RH400 hidraulikus ásógép

Ez a monstrum Albertában, a kanadai olajos homokon dolgozik. Őböszmesége három emelet magas, és ő büszkélkedhet a termelési sebességrekorddal: egy óra alatt 9000 tonna földet mozgattak meg vele egy alkalommal. Egyszerre 94 tonna földet tud tartani az ásórészével. Két darab 16 hengeres motor hajtja, és 3400 gallon üzemanyag jelenti neki a tele tankot – ami 12870 liter (néhány Tárnok-Budapest kört le lehetne futni belőle egy apróbb, jelentéktelen járművel, például egy Hummerrel). 11 millió dollárba kerül a Bucyrus, mely bányászatban vagy olajkitermelés folyamán igyekszik ezt a visszafogott vételárat törleszteni. A sofőrnek pedig külön szoba is elfér benne, hűtővel, mikróval, ilyesmi. Full extra… és még a Transformersben is szerepelt!

Íme a rövid vendégszereplős jelenete

2. Takraf Bagger 293 Exkavátor

Bár a Bucyrus bejutott még a Transformersbe is, mégis csak kispályás a 15 millió kilogramm tömegű Takraf bányagéphez képest. Ez a leghatalmasabb szárazföldi jármű, több, mint 100 méter magas és 240 méter hosszú. Jelenleg a németországi Rajna-vidék Hambach nevű bányájában parkol és lignitet termel ki, melyet hőerőművekben használnak fel. Fő munkaeszköze egy 23 méteres sugarú kerék, melynek 18 “vödre” van, miknek egyenként kb. 5200 literes űrtartalma van. Ennek forgatásával gyűjti a földet, amit aztán gyűjtőbe dob. Naponta 168600 köbméter anyagot mozgat meg, ami 96 olimpiai versenyekre alkalmas úszómedencét töltene meg.

Naponta.

A kerék a szakítóvödrökkel

Egy régebbi, kisebb modell

Megjelent! Dan Brown: Inferno

3. Caterpillar 797F

2008-ban dobta piacra a Caterpillar a 797F-et, amely minden férfi álma: nagy, designos sárga autó, 4000 lóerővel (melyről egy 20 hengeres motor gondoskodik). Egyszerre akár 400 tonnányi rakományt is szállít, és lépcsőn kell felszállni rá.

Hosszú lépcsőn.

4. Metso mobil anyagtörő

A mobil törőjárművel azok, melyek szállíthatóvá zúzzák szét az egyéb gépek által kitermelt mindenfélét. A legnagyobb méretű ilyen eszközök egyike a Metso Lokotrak LT160, ami óránként 1550 tonna (!) betont vagy követ tud összetörni és képes köbméteres szikladarabokkal is elbánni.  Lánctalpas, hogy akármilyen terepen megközelíthesse a porítanivalót. Cimborája a Caterpillar 797F-nek, amely könnyedén elszállíthatja tőle a szétzúzott anyagot.

5. Le Tourneau 2350

A világ legnagyobb gumikerekein gördül ez a hatalmas rakodógép. Kb. 50 köbméteres lapátkájába méretes amerikai autók is beférnek egymásra halmozva. 2300 lóerős motor hajtja a 7 méter magas, 22 méter hosszú dögöt, ami majdnem 15 méter magasba tud felemelni akár 72 tonna anyagot, a legnagyobb szállítójárművet is “pillanatok” alatt megtöltve.

6. A Mobil Launcher Platform

A mobil kilövőplatform a NASA kis kütyüje, mellyel a járműösszeszerelő épületből szállították a kilövés helyszínére az űrsiklókat a Kennedy űrkikötőben. (Meg hát fel is lőtték őket róla a helyszínen.) Eredetileg az Apollo programhoz készültek, de ma is használatban vannak bizonyos változtatásokkal.

Már 25% kedvezménnyel előrendelhető: Arszen és a játék hatalma, a legújabb Galaktikás könyv!

7. A Nagy Brutus

Te is, fiam? Ez a jószág a Bucyrus-Erie 1850B elektromos ásógépe, mely az 1960-70-es években műfaja második legnagyobb példánya volt egy külszíni fejtésben. Most Kansasban, a West Minerali bányászmúzeum büszkesége.

+1: Ez a vájármasina

Ez a diszkrét méretű alagútvájó a mintapéldája annak, hogy milyen őrült erejű és méretű masinák végzik a bányászatot a szerencsésebb, jobban felszerelt helyeken. Hát, ez gép…

popularmechanics nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?