Grátiszenergia vagy pusztulás: a fenntartható fejlődés kulcsa 1.

A 250 éve megindult ipari forradalom kezdete óta a napjainkban használt közlekedési eszközök és egyéb készülékek megjelenéséig az energiafogyasztás folyamatosan nőtt. Ezzel egy időben a világ népessége is drámai gyarapodáson ment keresztül. Mindezek következtében egyre növekvő mértékben használt az emberiség tüzelőanyagként (üzemanyagként) olyan fosszilis alapú energiaforrásokat, mint a kőszén, a kőolaj és a földgáz, amelyek több millió évvel ezelőtt, különféle növényi és állati életformák pusztulásával keletkeztek.

Ezek a források azonban korlátozottak illetve nem képződnek újra a felhasználásuk időtartama alatt. A folyamat napjainkban is tart és mára mindez jelentős mértékben igénybe vette a Föld erőforrásait, különösen a fosszilis tüzelőanyagok (például kőszén, földgáz, kőolaj) készleteit, valamint hatott a Föld ökoszisztémáira és éghajlatára.

Ez a fejlődés nem fenntartható; a folyamatról írt nagyon is aktuális regény Andreas Eschbach tolmácsolásában mutatja be, mi történhet, ha elfogynak jelenleg használt forrásaink.
http://www.booker.hu/konyv/Osszeomlas_andreas_eschbach/


A fosszilis tüzelőanyagoktól eltérően a megújuló energiaforrások nem kimeríthetőek (pl. napenergia, szélenergia), vagy rövid időn belül újratermelhetőek (pl. biomassza), földrajzi elosztásuk egyenletesebb, mint a fosszilis energiahordozóké, emiatt általában helyben elérhetőek. A megújuló energiaforrások használata a technológiák alkalmazása közben általában minimális környezetszennyezéssel jár; környezetbarátabbak a fosszilis energiahordozóknál. Ennek ellenére fontos hangsúlyozni, hogy ezen források alkalmazása nem semleges a környezetre, hiszen a hasznosításukhoz szükséges technológiák, berendezések előállítása és szétszerelése közben is jelentkeznek környezeti hatások.

A megújuló energiaforrások úgy elégítik ki a jelenkor igényeit, hogy közben nem veszélyeztetik az eljövendő nemzedékek erőforrásait, alkalmazásuk olyan hosszú távú megoldást kínál az energiaszükségletek biztosítására, amely kevesebb környezetszennyezést okoz és több energiatartalékot hagy meg a következő nemzedékek számára.

Napenergia

A Nap egy forró gázgömb, egy folyamatosan működő fúziós reaktor, melyben a gyors kémiai reakciók során hatalmas mennyiségű, elektromágneses sugárzás formájában jelentkező energia szabadul fel:

–       A Föld felszínére érkező, sugárzás formájában fellépő energia nagy része hővé változik, a levegőben, a vízben és a talajban tárolva

–       Egy kisebb része kémiai úton növények (biomassza) és fosszilis tüzelőanyagok formájában tárolódik,

–       illetve meteorológia energiává válik (szél, hullám, csapadék, víz)

 A sugárzás teljesítménye hatalmas: 3,72 terawatt (1 tW=1012 W) Ez 17.000–20.000 – szer annyi energiát jelent, mint amennyit jelenleg a Földön felhasználunk. Egyszóval, a Nap minden 20-30 percben leküldi azt az energiamennyiséget, amit ma a Föld valamennyi lakója egy év alatt elfogyaszt.
A fentiek alapján az éves átlagban beérkező sugárzás mennyisége: 800-1100 kWh/m2. Szükséges megemlíteni, hogy a légszennyezés mai mértéke miatt a beérkező sugárzás 0-20%-a elvész.
Szinte az összes megújuló energiaforrásunk eredete tehát központi csillagunk, a Nap.

A napenergia hasznosítási módjai a következők:

  • hőhatás:   – passzív hasznosítás, üvegházhatás, hőventilláció, vízmelegítés stb…
    – hőerőmű, napkohó  > elektromos energia
    – termovoltaikus eszközök  > E-energia
  • fényelektromos hatás  > napelemek > szilárdtest napelemek > E-energia
  • kémiai hatás  > elektrokémiai H2-fejlesztés: – tüzelőanyag-cella > E-energia
                                                                      – fotoelektrokémiai napelemek > E-energia
  • biológiai hatás > fotoszintézis (biomassza) > biogáz (metán) fűtés, gépkocsi üzemeltetés

 Bo Hanus Napenergiával működő világítódiódák című könyvében ennek a valóban kiapadhatatlannak tűnő energiaforrásnak a hétköznap, gyakorlati hasznosításáról olvashatunk.
http://www.booker.hu/konyv/mestermunka_-_napenergiaval_mukodo_vilagitodiodak_bo_hanus/

Szélenergia

A napenergia másodlagos formájában szélenergiaként jelenik meg. A földet érő napsugarak a légkört különböző mértékben felmelegítve légnyomáskülönbséget hoznak létre. Ez a légnyomáskülönbség, és a Föld forgása miatti úgynevezett Coriolis-erőhatására a levegő mozgásba jön, és szél támad.
A szélenergia hasznosítása már igen korán elkezdődött; a szélmalmok hatalmas „vitorlái” által, egy sor áttét segítségével, a mechanikusan meghajtott malomkövekkel például gabonát őröltek eleink.

Hazánkban  elsősorban az alföldi táj képét egykor annyira meghatározó szélmalmainkból a napjainkra megmaradtakat Kovács József gazdagon illusztrált könyve mutatja be:
http://www.booker.hu/konyv/szelmalmaink_kovacs_jozsef/

A szélmalom modern változata, a szélturbina. Nem igényel jelentősebb karbantartást, viszonylag olcsó a kiépítése, valamint rendkívül megbízható, és nincsenek káros hatásai a környezetre nézve. Gyakorlati haszna igen kiemelkedő, hiszen viszonylag kis veszteséggel, transzformátorok segítségével hálózatba integrálható elektromos áramot termel.
Egyre több országban hasznosítják a szélenergiát, pl. Dániában a szükséges villamos energia 20%-a származik innen.

A szél teljes mozgási energiáját 1000 tWatt teljesítményűre becsülik, ám ennek csak bizonyos hányada hasznosítható. A gazdasági megfontolások azt mutatják, hogy a szélenergiát csak olyan vidékeken érdemes alkalmazni, ahol a szélsebesség évi átlaga meghaladja a 4-5 m/s értéket.

A szélenergia felhasználásának lehetőségei:

–       villamos energia előállítása
–       víz kiemelése
–       szélmotoros szennyvíz-levegőztető

 Bo Hanus szakértelme egy másik kötetben is megnyilvánul, mely szinte aktuális témánk egészének gyakorlati alkalmazására ad tippet.
http://www.booker.hu/konyv/energia_a_hazban_lakasban_gaz_Aram_fa_tuzipellet_nap-szelenergia_hoszivattyu_bo_hanus/

 A bejegyzés folytatódik! Olvasd tovább itt: http://www.booker.hu/hirek/?hirek[hirek][hir]=222

Kedves galaktika.hu olvasó! Most egy ajándék e-novellával köszönjük meg, hogy meglátogattad honlapunkat. Ehhez az alábbi linken férsz hozzá:

http://galaktikabolt.hu/termek/karinthy_frigyes_legenda_az_ezerarcu_lelekrol_e-novella.html

Hogyan tudod megszerezni? Rövid regisztráció után kosárba teszed az e-novellát, majd amikor véglegesíted vásárlásodat, a “KUPON” részbe írd be ezt az exkluzív kódot: galaktikaolvaso

Ezután a novella ára levonódik a vásárlásodból, majd a “Kizárólag letölthető tartalmakhoz” fizetési opciót választva megrendeled a terméket, s már csak annyi dolgod van, hogy megvárod, amíg kollégánk engedélyezi a letöltést – és máris olvashatod az ajándék novellát!

 

Forrás: Megújuló energiaforrás

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?