Ha nincs élet a Marson, majd viszünk!

Két éve landolt a Curiosity (Kíváncsiság) űrszonda a Mars felszínén, a Mars Science Laboratory nevű NASA küldetés részeként.

A két, Mars-kutatás terén már obsitos veteránnak számító kistestvére, a 2011-ben „elhalálozott” Spirit és a még mindig aktív Opportunity mellé csatlakozott a több műszerrel ellátott, éppen ezért nagyobb Curiosity, amikor két éve, 2012. augusztus 6-án becsapódott a Gale-kráterbe. Az űrszonda a két másik szonda, 2004-ben elkezdett munkáját hivatott folytatni, ugyanis a Mars nagy túlélője, az Opportunity 2004-ben a talajban magas szilikáttartalmú kőzetet talált, amely akár a víz egykori jelenlétére is utalhat, míg a Spirit 2007-ben talált olyan anyagokat, melyek csak víz jelenlétében alakulhatnak ki.

Selfie a Marsról

Selfie a Marsról

A jármű már érkezése után fontos felfedezést tett, amikor egy, a földihez hasonló, kiszáradt, sima felületű kavicsokat tartalmazó patakmedret talált, innen kőzetmintát is vett, de az elemzések eredményeit nem hozta nyilvánosságra a NASA. Az életre utaló metánt is talált a Curiosity a Marson, de ez csak a töredéke annak, amivel számoltak a tudósok és túl kevés ahhoz, hogy életre utaljon – persze léteznek olyan földi mikrobák is, melyek nem bocsátanak ki metánt.

A Curiosity szolgálati idejét csupán két évre tervezték, de ha csak a 90 napos szavatosságú Spiritre (7 év kutatás) és a Opportunyra gondolunk (10 év), akkor nem kell hogy egyhamar lemondjunk a Mars-járóról.

Sőt, a NASA már a jövőbe tekint 2020-as expedíciójával, amikor újabb, még precízebb műszerekkel felszerelt egységet akar a vörös bolygóra küldeni. A felszerelések között lesz anyaganalízisre használt zöldlézer; röntgen, kémiai analízisre; talajfigyelő radar és fúró, a geológiai kutatásokhoz. Ezek mellett a legfontosabb technika egy, a marsi szén-dioxidból oxigént előállítani képes szerkezet lesz. A MOXIE nevű eszköz 22 cm3-nyi oxigént képes óránként előállítani. Ha a tesztüzem beválik, akkor a NASA tervei szerint a Hold egyik meghódítójának, Buzz Aldrinnak kerek 100 évesen valóra válhatna az álma (sőt, követelése), 2030-ban emberek utazhatnának a Marsra.

Kiváló szülinapi ajándék lenne.

Űrkutatással foglalkozó cikkeink:
Verseny a Holdért 9 lépésben
Csapó 11 – kamu a holdra szállás? 
Zsenialitás vagy dögunalom? 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?