Hallasd a hangod Magyarország!

Magyarország tudományos eredményeit külföldön is értékelik, feltéve, ha tudnak róla.

Az a kutatás, amiről nem adnak hírt, nem is létezik. A magyar tudomány nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, ezért ezeket az eredményeket világgá kell kürtölni.

Legalábbis ez a véleménye Anne Glover skót biokémikus professzornak, aki az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barroso-nak tudományos főtanácsadója. A professzor asszony február elsején érkezett hazánkba az MTA meghívására.
Kétnapos látogatása során a világ élvonalába tartozó magyar kutatókkal – köztük az Akadémia Lendület programjának és az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiválósági pályázatának magyar nyerteseivel – is találkozott, és látogatást tett az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében.

Anne Glover 2011-ben vállalta el az Európai Bizottság elnöke melletti posztot, hogy munkájával segítse a tudományos szempontok és kutatási eredmények érvényesülését az Európai Unió döntéshozatali rendszerében.
A
magyar tudományosságot méltatva elmondta, úgy látja, Magyarországon elismerik a kutatók eredményeit, és e tekintetben Európa más részein is tanulhatnak a magyaroktól. Az EB tudományos főtanácsadója kiemelte a kiváló fiatal kutatók számára elindított, nemzetközi téren is példaértékű Lendület program jelentőségét. Elismerően szólt továbbá arról a közbizalomról, amely a Magyar Tudományos Akadémiát övezi célkitűzéseinek megvalósításában.

Úgy véli, a jó –a tényeken alapuló eredményeket az értéktelen, megalapozatlan állításoktól elválasztó – kommunikáció elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a döntéshozók a szakpolitikai problémák megoldásán dolgozva, a lehető legkorábban bevonják az előkészítésbe egy-egy terület legkiválóbb kutatóit. Az EB tudományos főtanácsadójának egyik fő célja, hogy a döntéshozóknak minél több uniós tagországban legyen tudományos tanácsadójuk, akik hálózatba szerveződve, egymással együttműködve aktívan képviselhetik a tudománynak és művelőinek az érdekeit.

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?