Hamisított whiskyt felismerő mesterséges nyelv

A világon egyre nagyobb probléma a termékek hamisítása. Nem kivétel ez alól a whisky sem. Skót kutatóknak sikerült egy olyan eszközt kifejleszteniük, amely segít megkülönböztetni a valódit a hamisítványtól.

Az eddigi vizsgálatok során komplex kémiai elemvizsgálatokat hajtottak végre, amely költséges és időigényes. Az új készüléket azonban a két minta különbözőségét mutatja. A kutatók mesterséges nyelvnek hívják, mert az emberi nyelvhez hasonlóan viselkedik. Mi sem tudjuk analizálni, hogy a megkóstolt anyagnak milyen összetevői vannak.  Hozzánk hasonlóan nem tudja azonosítani az egyes kémiai anyagokat, amelyek miatt a kávénak más íze van, mint az almalének, de könnyen meg tudja határozni a különbséget a két összetett kémiai keverék között”. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is. Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal “ízleli meg” a különbségeket.

Az eszköz észleli azokat a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában. Az apró érzékelő az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva ismeri fel az italok közti különbségeket.   A “műnyelv” arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei sakktáblamintázatba rendezve úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az “ízlelőbimbókra”, melyek mintegy 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket. A fényelnyelés finom különbözőségeit statisztikailag elemezték, így a kutatók azonosítani tudták a whiskyk különböző típusait.

Facebook hozzászólások

You may also like...