Hawking utolsó munkája

Fél évvel a halála után publikálták a világhírű tudós, Stephen Hawking utolsó kutatását. A professzor vezette csoport – Sasha Haco, Malcolm J. Perry és Andrew Strominger – Hawking halála előtt néhány nappal fejezték be a tudományos kutatást.

A publikációt a nyilvánosságnak Malcom Perryt, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője mutatta be. A kutatás a fekete lyukak információ paradoxonjával foglalkozik, vagyis megőrződik-e a bekerülő információ. Egy elmélet szerint az anyaggal együtt az információ is elveszik, ez azonban ellentmond a kvantummechanika törvényeinek. Ezt az ellentmondást vizsgálta a két tudós.

A kvantummechanika törvényei szerint a világon minden lebontható információkra. Ez az információ sohasem tűnik el, még abban az esetben sem, ha egy fekete lyuk nyeli el. Az energia megmaradás törvényéhez hasonlóan ez az információ megmaradás törvénye.

Hawking már korábban bebizonyította a fekete lyukak párolgását. Albert Einstein munkájából levezette, hogy a fekete lyukaknak van hőmérsékletük, és mivel a forró testek hőt vesztenek az űrben, a fekete lyukak párolognak, azaz elképzelhetetlenül hosszú idő alatt, de elenyésznek.

Hawking szerint a fekete lyukak fizikájában még nagyobb lehet a bizonytalanság, mint a kvantummechanikában. A fekete lyukak valódi, fizikai objektumok. Ha egy objektumnak van hőmérséklete, akkor tulajdonságai között szerepel az entrópia is, amely egy rendszer rendezetlenségi fokát jellemzi. A publikált kutatás szerint egy fekete lyuk entrópiáját rögzíthetik a fény részecskéi, melyek a fekete lyuk eseményhorizontját veszik körbe.

A publikáció még csupán első eredmény, a kérdések megválaszolására még sok kutatásra lesz szükség.

(via)

 

Facebook hozzászólások

You may also like...