Hazatért az amerikai Nemzetközi Tanári Űrtábor magyar résztvevője


Ebben az évben egy kecskeméti középiskolai tanár, Szijártó Sándor képviselte hazánkat az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. Az esemény július 23-28. között zajlott Huntsville-ben, Alabama államban.

Szijártó Sándor a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2009-ben kiírt tanári pályázatán nyerte el az űrtábori részvétel lehetőségét, kiutazását azonban – idén támogatás híján – saját maga szervezte meg. A tanári űrtáborban az USA minden államából az „Év Tanára” cím nyertesei, más országokból is a legkiválóbb pedagógusok vesznek részt. Az egyhetes, intenzív űrkutatási továbbképzésre utazó magyarországi tanárt a MANT immár másodszor választotta ki pályázat útján. Az elbírálás során a fő szempont az volt, hogy az ott megszerzett élményekkel, módszertani ismeretekkel felvértezve a kiutazó itthon még jobban be tudjon kapcsolódni az űrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos ismeretek átadásába.

A korábbi években a hazai tanári résztvevők a MANT minden évben kiírt diákpályázatának két győztesét is elkísérték a huntsville-i űrtáborba, de 2011-től az amerikai fél már nem tudta vállalni a nemzetközi diákvendégek fogadását.

Szijártó Sándor a kecskeméti Katedra Középiskola fizika–informatika szakos tanára, ahol szaktárgyain kívül immár négy éve, tantárgyi keretek között tanít csillagászatot. Érdeklődését ezen tudományterület iránt a Kecskeméti Planetárium szakkörei, tehetséggondozó táborai keltették fel, még általános iskolás korában. Ezek olyan hatással voltak rá, hogy későbbi hivatását is meghatározták. 2007-ben sikeresen akkreditáltatta hazánkban a csillagászatot, mint érettségi vizsgatantárgyat, így már két éve lehet a Katedra Középiskolában – akár más iskolába járó tanulóknak is – csillagászatból érettségi vizsgát tenni. Az elmúlt három vizsgaidőszakban összesen 69 tanuló érettségizett le sikeresen ebből a vizsgatárgyból.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?