Hókuszpókusz és abrakadabra, avagy "Merlin szakállára, ez egy kentaur!" II. rész

Jövőheti könyvmegjelenésünk kapcsán időszerűnek véltük összegyűjteni az irodalom leghíresebb mágusait- boszorkányait, így bejegyzésünk nem kisebb hókuszpókuszra törekszik, mint hogy ezt a célt beteljesítse. S hogy kik is gondolkodnak önmagukon túl? Kik a mágusok? Kik azok a mágiahasználók, akik kiemelkednek a varázskotyvalékok fortyogó üstjének zöld gőzéből? Olvassatok tovább, perceken belül minden kiderül!

A lista első feléhez kattintsatok ide.

Raistlin Majere

Antihős és a tragikus hős archetípusa, aki a szarkasztikus és epés megjegyzéseivel örökre megváltoztatta Krynn világát.

Először semleges vörös köpenyt hord, mint Lunitari követője. Azalatt az 5 év alatt, mely során társaival külön utakon jártak átesett a Próbán az Ősmágia Legendás Tornyában, mely teljesen megváltoztatta őt. A teste megtört, betegebb lett és fizikailag gyengébbé vált, mint korábban. Homokóra szemei lettek, amelyekkel látta az idő múlásának hatását mindenen és mindenkin. Megnőtt mágikus és mentális erejével kompenzálja legyengült fizikai állapotát.
Két testvére van Caramon Majere, és Kitiara uth Matar; bátyjával a Dárdahősök tagjai is voltak egyben.

Szeszélyes személyiség, magas intelligenciájával rendelkezik. Számára a mások iránti hűség semmit sem jelent – habár ígéreteit mindig megtartja és tartozásait visszafizeti. Egyedül Tanist, a félelfet követi, a csapat vezetőjét, mert úgy érzi, hogy ez teljesen megfelel jelenlegi céljainak. Lecsökkent testi ereje miatt ikerbátyja fizikai erejére támaszkodik, ami sok feszültséget generál kettejük közt: a hála érzése helyett, Raistlin inkább féltékeny Caramon testi erejére. Ettől függetlenül bátyja mélyen tiszteli őt, és mindenáron próbálja megvédeni.
Titokzatos személyisége és megváltozott külseje miatt társai és általában Krynn népe bizalmatlan irányában, ha egy helyre betér ott megfagy a hangulat.

Ezek összessége járult ahhoz hozzá, hogy végül a gonosz oldal felé fordult, s a sötét varázslók fekete köpenyét kezdte hordani. Nuitari követője lett, és egy halálos alku következtében – amit még a Próbák során tett Fistandantilusszal- megnőtt varázsereje és a legerősebb halandóvá tette őt Krynn földjén. Az ár amivel fizetett: testi gyengesége és betegsége volt.

Ellentétben természetével, Raistlin különös gyengédséggel fordul azokhoz, akikkel gonoszul bántak önhibájukon kívül szerzett gyengeségeik miatt. Felismeri az ilyen lényeket (pl.: Bupu), s amilyen gyorsan csak tud, segít rajtuk. Őszintén sajnálatot érez amiatt, hogy nem tud visszatérni gyermekkorához, mikor még képes volt szeretni (ám ezt jól titkolja).


Széltoló

A Láthatatlan Egyetemen végzettekkel ellentétben (akik varázslókká váltak) Széltoló fejében csak egyetlen varázsige van, amelyik mellé egyetlen más igének sem volt bátorsága betelepedni, de ő maga azután sem vált képzett varázslóvá, hogy megszabadult a varázsigétől. Ez a varázsige egyike a nyolc alapvető bűvigének, melyek sokrétűen összefonódnak a téridő teljes szövedékével.

A tudósak gyakran csak úgy emlegették őt, mint “mágikus értéke=0”. Ideje nagy részét azzal tölti, hogy különböző csapatok, bandák ellen menekül, akik különböző okokból kifolyólag el akarják tenni láb alól. Az a tény, hogy még él és tud futni annak köszönhető -legalábbis ő ezzel magyarázza-, hogy varázsló lélekkel és hosszútávfutásra alkalmas testtel született. Különleges képességei közé tartozik, hogy apró csip-csup ügyeket is képes komoly katasztrófává alakítani. Ennek ellenére megtűrik az Egyetemen, mert szállásért és kosztért, meg némi szénért cserébe nem szívesen, de elvégez olyan veszélyes munkákat, amiket senki más nem vállal. Utálja ezeket a kalandokat, és minden vágya az unalmas élet. Mivel a hétköznapi ember tisztelettel és óvatosan kezeli a varázslókat, és mert Széltoló nyilvánvalóan nem az, ruházata a lehető legvarázslósabb: tele van díszítőszálakkal, gyöngyökkel, bojtokkal, flitterekkel, a kalapjára pedig nagy betűkkel van ráhímezve: Varászlo. A nyakában bronz oktagont visel, ami azt jelzi, hogy valamikor a Láthatatlan Egyetem növendéke volt. Egy darabig a könyvtáros segédje, majd a Szokatlan és Kegyetlen Földrajz professzora lesz. Kivételesen jó nyelvérzéke van, a Korongvilág legtöbb nyelvén megérteti magát.  A veszélyes és reménytelen helyzetekből való menekülés nagymestere. Felfogása gyors. Ismerőseit értelmes rágcsálóra emlékezteti. Egyik kedvenc idézetünk tőle:

– Mikor észrevettem, hogy nincs botod, azonnal rá kellett volna jönnöm, hogy nem vagy igazi varázsló.
– Elégett – hazudta Széltoló gépiesen.
– És hol a varázsjelekkel hímzett kalapod?
– Elfújta a szél.
– A famulusod?
– Megdöglött.

Rupert Venables

A legfiatalabb Venables fiú, bátyjáihoz – Will és Simon- hasonlóan őt is Stan Churning indította el a promággá válás rögös útján. Mint minden szakmabeli világukban, ő is kettős életet él: “másodállásban” számítógépes programokat, játékokat tervez. Alig múlt 26 éves, általában ezüstnyakkendőben és szemüvegben lehet vele találkozni. Mestere szerint kiváltképp alkalmas promágnak, hisz előző életeiben legalább már kétszer volt ennek a körnek a tagja. Jelen létében csupán második éve űzi az ipart, így ő a legfiatalabb földi promág. Ez azonban kötelezettségekkel jár: neki kell a birodalmi ügyekkel is foglalatoskodnia.

Stan halála után ráhárul az a feladat, hogy mestere 5 jelöltje közül kiválassza azt a tehetséget, aki betölti majd az ő helyét a promágok állandó létszámú körében.
Szerencsére nincs egyedül, hisz tanítója testetlen tanácsadóként visszatér a Földre, így ahol tudja segíti őt a keresésben. Az 5 kiszemelt felkutatása cseppet sem tartozik az egyszerű feladatok közé, ugyanis a Föld különböző szegleteiben töltik idejüket. Mikor végül Rupertnek sikerül mindannyiukkal kapcsolatba lépnie, közösen elmennek egy science fiction gyűlésre…

Riviai Geralt (Gwynnbleid, Blavikeni mészáros)

Geralt a világ egyik legjobb witchere. A witcherek olyan mutáns szörnyvadászok, akiket gyerekkorukban speciális kiképzésben részesítenek: módosítják testüket különböző gyógyfüvekkel, varázsitalokkal, oltásokkal; melynek köszönhetően emberfeletti erőre és reflexekre tesznek szert. Látnak a sötétben. Ezek a képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a hihetetlenül erős és veszélyes szörnyekkel való harcokat is túléljék.

Ellentétben a nevével, Geralt nem ríviai, de Vesemir mester arra buzdította az ifjú leendő witchereket, hogy találjanak ki maguknak egy “vezetéknevet”, melytől az megbízhatóbbnak hangzik. Első választását – Geralt Roger Eric du Haute- Bellegarde- Vesemir elutasította, mert túl mesterkéltnek és ostobának hatott.

Röviddel születése után anyja elvitte őt a witcherek Kaer Morhen-i erődjébe. Geralt számos mutáción esett át a Füvek Próbája alatt, melynek során gyakorlatilag emberfeletti fizikai és mentális képességekre tett szert (feljavított reflexek, gyorsaság, erő és hallás), ráadásul ezeket a mutációkat meglepően jól viselte a szervezete. Így egyike lett azoknak, akiket további kísérletek alanyává választottak, és azon keveseknek, akik ezt túlélték.
Ezek miatt Geralt elvesztette bőre színét. A sápadt bőre és fehér haja miatt, Fehér Farkas (Gwynnbleid) néven vált ismertté.
Kiképzése befejeztével Geralt útra kelt Keszeg nevű lova hátán (minden lovának ugyanezt a nevet adta), hogy szörnyvadásszá váljon, akit bárki felbérelhet.

Bár Geralt sosem hitt a végzetben, Pavetta hercegnő és férje, Duny meg nem született gyermekét kérte fizetségül szolgálataiért. Miután kiderült, hogy a gyermek lány, nem vitte őt magával. Azonban a sors vagy talán a vak szerencse háromszor is keresztezte Geralt és Ciri – Duny és Pavetta lánya – útját, és nagyanyja, Calanthe királynő halála után végül Geralt lett az, aki gondját viselte a lánynak, szinte sajátjaként szeretve őt. Legjobb barátja a bárd, Dandelion, míg szeretője és egyben élete egyetlen igaz szerelme Yennefer volt

Kelsier, a ködlidérc

Hathsin bányáiból szökött egykori tolvajvezér, aki a ködszerzetek hatalmával bír. Ezek a lények allomantikus képességük segítségével különböző fémekből nyernek erőt, s ennek köszönhetően különleges képességekkel és emberfeletti erővel bírnak. Tizenhat olyan fém van, amit erre a célra fel lehet használni, és minden fém párban van, vagyis minden hatásnak, van egy ellenhatása. Az allomanciát használóknak két fajtája van a ködszerzet, aki mind a tizenhat fémet képes használni; és a míves, aki csak egyetlenegy fémet tud égetni.

Kelsier egy optimista őrült zseni, akinek mosolya a sanyarú sorsú szkák életében szimbólummá vált. Mindig lehetetlennek tűnő terveket eszel ki és ezeket mindig sikerrel véghez is viszi. Szökése után csupán az vezérli, hogy egy maréknyi bátor ellenállóval, bűnözővel és hozzá hasonló különleges alakkal az oldalán titokban megszervezze a felkelést, majd bosszút állhasson a legyőzhetetlen Uralkodón, és egyben megdöntse a Végső Birodalmat.

A következő részben a boszorkányok köreibe nyerünk bepillantást…

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?