Holisztikus segédnyomozónak áll Elijah Wood a BBC America új sorozatában

Új nyomozós, sci-fi sorozat indult a BBC America és a Netflix koprodukciójában, melyben az egyik legismertebb arc Elijah Wood, aki már a Wilfred című fantasy szitkomban is brillírozott. Most is egy hasonló, londínerként güriző figuraként tűnik fel a színész a Dirk Gently’s Holistic Detective Agency című sorozatban és annak rendje-módja szerint az élete körülbelül 5 perc alatt a feje tetejére áll. Találkozik ugyanis Dirk Gentlyvel, egy fura, sárga dzsekis nyomozóval, aki egyébként egy időutazó és a holisztika szabályai szerint igyekszik nyakon csípni a rosszfiúkat.

Na, de mi is az a holisztika? 10-ből mondjuk 7 embernek nem biztos, hogy elsőre beugrik a definíció, de nagyjából az a lényeg, hogy e szerint az elmélet szerint a világot rendszerként kell szemlélni, azaz minden mindennel összefügg. Ha a legképtelenebb és egymástól legtávolabbinak tűnő dolgokat kezdjük sorolni, úgy mint például Barack Obama, a szomszéd néni kismacskája és a váza, amit összetörtem a múlt héten, akkor is hinnünk kell benne, hogy ezek kapcsolatban állnak egymással, mégpedig a nagy egész részeiként. Igazán filozofikus elgondolás, azonban a Dirk Gently’s Holistic Detective Agency inkább a humoros oldalára koncentrál a dolognak. Adott például egy holisztikus bérgyilkos, aki nem megbízatások alapján öli meg a célpontjait, hanem csak ahogy jól esik. Hiszen tudja, végül minden kirakós darabka a helyére kerül, ad hoc kiválasztott áldozatai pedig pont azok, akiknek a sors halált szánt.

dirk-gently-pilot2

Hasonló elven alapszik a holisztikus nyomozás is a sorozatban. Dirk Gently igazából nem csinál semmit, aztán az ügy mégis valahogy (néha) megoldja magát. Abszurd humorban nem szenved tehát hiányt a BBC America és a Netflix közös sorozata, a pilot több mint 50 perces játékideje alatt folyik rendesen a vér, az egyszeri néző pedig azt se tudja, sírjon vagy nevessen a látottakon. Igazából az a legszerencsésebb, ha e kettőt egyszerre tesszük, hiszen a mostanában igencsak unalmas nyomozós szériák palettáját jól feldobják Dirk Gentlyék.

Elijah Wood pedig hozza ugyanazt, ami a Wilfredben is jól állt neki. Egy kissé szerencsétlen figurát, aki nehezen követi a vele történő eseményeket, de azért ott van, csinálja. Wood A Gyűrűk Ura filmek után szépen maga mögött hagyta Frodót, azonban kevesen tudják, hogy a színész az elmúlt években a tévében lubickolt igazán. Itt is azt teszi, nehezen felejthető, amikor először feldobják nekünk azt, hogy esetleg az időutazás is témája lesz a Dirk Gentlynek, főleg Elijah Wood jól sikerült gesztusai és szemforgatása miatt.

dirk-gently-pilot3

A Dirk Gently’s Holistic Detective Agency október 22-én mutatkozott be a tévéképernyőkön és Douglas Adams 1987-es regénye alapján készült. Igazán egyedi stílusú sorozat lett, aki hajlamos jót nevetni az elborultabb ötleteken, annak kihagyhatatlan néznivaló. A többieknek meg ott van a Vampire Diaries.

(Disclaimer: 2010 és 2012 között futott már egy Dirk Gently sorozat, a brit BBC készítette, de csak 4 részt ért meg, aztán elkaszálták. Abban a holisztikus nyomozót Stephen Mangan alakította.)

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?