Hús a laborból

Régi probléma, hogy mindenevő létünkből fakadó húsevésünk nem túl humánus dolog. Ez különösen igaz az állatok halálkörülményeire és a nagyüzemi tartásra. Az SF már rég megálmodta a módszert, a húst (ami valójában izomszövet) növeszteni kell. Erre már régóta folynak kísérletek. Hollandiában talán megtörtént az áttörés.
Mint ahogy arról a Delta honlapján olvashatunk, a szakemberek élő malacból vett sejtekből petri csészében idézték elő a fejlődési folyamatot. A tudósok egyelőre még nem kóstolták meg saját munkájuk gyümölcsét, de véleményük szerint az áttörés azt jelentheti, hogy öt éven belül már ízesített és eljárással készülő húskészítményeket ilyen in vitro hús felhasználásával lehet elkészíteni.

Az úgynevezett in vitro, vagy mesterséges hús előállítása évente többmilliárdnyi tonnával csökkentheti az állatok által kibocsátott üvegházhatású gázokat, már ha az emberek hajlandók megenni.

Ez az utolsó mondat a legfontosabb kérdés. Hogy meg lehet oldani a növekedést, az rendben van. De milyen íze lesz így a húsnak. Hiszen mindenki tudja, micsoda különbség van egy falusi kapirgáló és egy tápon nevelt csirke íze között. Nem véletlenül tiltották be a csirkék halliszttel táplálását, sokan emlékezhetnek még a nyolcvanas évek hal ízű csirkéire.

A táplálék egyértelműen befolyásolja a hús ízét. De egy csészében, ahol a szükséges növekedési anyagokat ugyan megkapja a sejt, és szépen szaporodva hússá alakul, vajon milyen íze lesz? Vagy a hipermarketekben kapható ízetlen, vízkultúrán nevelt, csak látványra zöldségek után hozzá kell szoknunk a látványhúsokhoz is?

K.T.M.
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?