Így született az ötlet

A természetes intelligencia című könyv megjelenése alkalmából megkérdeztük a szerzőt, honnan jött a könyv megírásának ötlete.

Nálam valahogy mindig akkor születik meg egy sztori megírásának a gondolata, amikor két látszólag különálló ötletem valamiyen oknál fogva találkozik. Ez így volt a Természetes Intelligenciánál is. – felelte Barnóczky Ákos.

Az első egy hosszú évek óta bujkáló, elégedetlenkedő gondolat volt Asimov ’Én a robot’ történetei kapcsán. Ezekben a sztorikban az ember által teremtett Mesterséges Intelligencia emberi jogai kapcsán a mester úgy állítja be a kérdést, mintha felemelné a robotot az emberhez, miközben mindig volt egy olyan érzésem, hogy a dolog pont fordítva történik: az emberi szellemet degradálja le nullákat és egyeseket kezelő digitális számsorok problematikájává. Sokáig magamnak se mertem kimondani, de ez nem más, mint a marxi „mennyiségi változások átcsapása minőségbe”, hiszen Asimovnál az önmagára reflektáló robot egy idő után olyan bonyolulttá válik, hogy átlép egy emberi lélekkel azonos jogokkal rendelkező régióba. Szerintem, ebből a nézőpontból minden erre épülő történet nem más, mint materialista propagandamű. Még akkor is, ha utána vaslogikával, intellektuális bravúrokkal vezeti tovább az olvasót minden ezen az alapelven nyugvó mesterséges intelligencia sztori.

Aztán egyszer belebotlottam egy Kempelen Farkasról szóló dokufilmbe, akiről sokakkal együtt addig csak azt tudtam, hogy II. József alattvalójaként „készített” egy sakkautomatát. Tehát elbújtatott egy embert a készülékben, de soha senkinek nem sikerült őt lebuktatnia. A film utánajárt, hogy Kempelen a híres csalása mellett tényleg a korának egyik legnagyobb feltalálója volt, és bemutatta, milyen mechanikai találmányok kellettek ahhoz, hogy át tudja verni a fél világot…

Ebben a pillanatban állt össze bennem a regény alaphelyzete, utána már „csak” azt kellett kitalálnom, hogy hogyan írok ebből egy hősközpontú, érzelmeket megmozgató történetet.

Barnóczky Ákos – Természetes Intelligencia

 

Facebook hozzászólások

You may also like...