Itthon is bemutatják a H. R. Giggerről szóló dokumentumfilmet

H. R. Gigert talán senkinek sem kell bemutatnunk, mindannyian emlékszünk félelmetes lényeire az Alienből. A svájci képzőművész sötét hangulatú szürrealista munkáival végérvényesen beírta magát a legnagyobbak közé. Halálának évfordulójára, 2014-ben dokumentumfilmet is mutattak be Giger életéről; ez a Dark Star: H. R. Giger világa. Az idei Szemrevalón – ahol a német, osztrák és svájci filmek legjavát mutatják be a hazai közönség számára – a Dark Star is helyet kap.

Giger világát Belinda Sallin rendező mutatja be a képzőművész főszereplésével. A filmet 2013 és 2014 között forgatták, azonban maga Giger már nem élhette meg a premiert, ugyanis nem sokkal a munkálatok befejezése után hunyt el. A produkciót először 2014-ben mutatták be a zürichi filmfesztiválon, 2015-ben egy rövid ideig az Egyesült Államokban is vetítették.

A Dark Starban a művész pályájának legfontosabb állomásait látogatjuk meg, mint például az Alien-film díszleteinek munkálatait, megismerhetjük Li Toblert, a múzsát, akinek tragikus halála rányomta bélyegét Giger későbbi műveire, de említhetjük még a szülői házat is, ami szintén nagyban inspirálta a szürrealista festményeket és szobrokat. Mindezekről a Gigerhez közelállók mesélnek: barátok, családtagok és egykori munkatársak.

A filmet szeptember 26-án nézhetik meg az érdeklődők a Művész moziban. Az eseményről további részleteket itt találtok.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?