Izrael nem adja fel a Hold terveit

Csaknem két év telt el azóta, hogy a Beresít (Genezis) nevű űrszonda a Holdra zuhant. De ezzel nem szakadt meg a program, a kudarccal végződött első kísérlet után újabb űrszondák Holdra juttatását tervezi Izrael.

A Beresít cég egy évvel és nyolc hónappal a baleset után Jeruzsálemben jelentette be az új tervet.

A Beresít-2 projekt 2024 első felében két, a Hold különböző pontjaira leszálló és egy körülötte keringő harmadik eszköz űrbe juttatását tervezi.

2001. Űrodisszeia

A költségek várhatóan mintegy 100 millió dollárra rúgnak.

A 630 kilogramm összsúlyú Genesis-2 három űrszondát fog tartalmazni: egy várhatóan több éven át keringő űrhajót és két leszálló űrjárművet, melyek különféle tudományos kísérleteket fognak elvégezni.

Az előző űrszonda kudarcát az okozta, hogy a leszállási manőver során meghibásodott az egyik fontos motor, megszakadt a kommunikáció a földi központtal, és az űrhajó a Holdra zuhant.

Várhatóan több ország is részt vesz az elsősorban a kutatást és oktatást szolgáló vállalkozásban, öt különböző földrészről már hét ország jelezte részvételi szándékát, de nem részletezték, hogy mely országok érdeklődnek.

2001 elveszett világai

Izrael az első magánfinanszírozású misszióval negyedikként landolt volna  a Holdon Oroszország, az Egyesült Államok és Kína után.

Facebook hozzászólások

You may also like...