Izraeli-arab kiberháború

Eszkalálódik a közel-keleti kiberháború. Az elfuserált támadás utáni ellentámadást újabb csapás követte.

Az egész április 24-én kezdődött, hekkerek a vízelosztást és a szennyvízkezelést ellenőrző izraeli számítógépeket vették célba, valamint azt a rendszert, amely a klór és más vegyi anyagok hozzáadását szabályozza. A kibertámadást időben észlelték és megakadályozták, még mielőtt jelentős károkat okozott volna. Az izraeli vízügyi illetékesek gyorsan intézkedtek, és azonnal megváltoztatták az érintett számítógépek jelszavait. A nyomozás később kiderítette, hogy amerikai és európai szerverek közbeiktatásával zajlott az iráni kibertámadás. A nyomozás szerint a támadást iráni hackerek hajtották végre.

Rómeó és Júlia 2300

Válaszul izraeli hackerek kibertámadást hajtottak végre az iráni Sahíd Radzsí kikötő ellen. A Hormuzi-szorosban, Bandar-Abbász iráni tengerparti városában található kikötő forgalma május 9-én állt le váratlanul, miután a hajóforgalmat és az áruszállítást összehangoló számítógépes rendszer összeomlott. Az ellentámadás a komputerek többnapos zavart eredményező leállását okozta.

A múlt éjjel több ezer izraeli honlapot támadtak meg ismeretlen hackerek. A honlapok eredeti tartalmát Izraelt fenyegető üzenetre cserélték.

Állj készen a meglepetésre” – Egyértelmű üzenet állt a megtámadott honlapokon angol és héber nyelven, amelyek lángoló tel-avivi házakat mutattak, a montázson a tengerben a súlyosan megsebesült Benjámin Netanjahu miniszerelnök megpróbál elérni egy mentőövet. Egy videófilm több izraeli város bombázását is szimulálta. Az üzenet a zsidó állam megsemmisítésével fenyegetnek, miszerint “Izrael nem fogja megérni a következő 25 évet“.

ClipArt

A látszólag hatalmas támadás oka, hogy egyetlen szolgáltató rendszerébe sikerült bejutniuk. Minden érintett honlapot a UPress nevű internetes cég szerverein tárolták. Kisvállalkozások, vendéglők, városi önkormányzatok, jobboldali politikai csoportosulások, továbbá a baloldali liberális Merec pártot vezető Nicán Horovic honlapja is a kibertámadás áldozata lett.

A támadást a szakértők szerint az arab világ hackereinek egy csoportja követte el, voltak köztük török és észak-afrikai támadók, néhányan a Gázai övezetből dolgoztak.

Facebook hozzászólások

You may also like...