Jane Yolen kapta a Diamond Knight Memorial Grand Master-díjat

Az Amerikai Science Fiction Egyesülete idén Jane Yolennek ítélte oda a Diamond Knight Grand Master címet az SFF irodalomban való munkásságáért. A Tor szerint Yolen ezzel íróként olyan nagyságok közé emelkedett, mint Ray Bradbury, Anne McCaffrey, Ursula K. LeGuin, Isaac Asimov vagy Joe Haldeman.

Első regényét, a Pirates in Petticoats-ot (Kalózok alsószoknyában) 22 évesen jelentette meg, ezzel indult írói karrierje. Yolenaz ifjúsági könyvektől kezdve egészen felnőtteknek szóló történetekig szinte minden műfajban kipróbálta magát. A szakma leginkább tündérmese átiratai vagy mesei motívumokkal dolgozó műveit tartja nagyra. 1986-ban Nebula-díjat nyert „Emily fényhajója” című írásával, 1997-ben pedig a „Lost Girls” kisregénye ismét sikert aratott a Nebulán. Továbbá többször elnyerte Mythopoeic díjat, a World Fantasy-t és a WFA életműdíját is.

Az SFWA elnöke, Cat Rambo így nyilatkozott az írónőről:

Jane Yolen, aki éveken keresztül vetette papírra a fantasyben és science fictionben rejlő lehetőségek tárházat, jól példázza, milyenis egy Grand Master. A megközelítőleg 30 darab könyv, több díj és a színvonalas próza és történetmesélés teszi őt a fantasy és science fiction egyik kincsévé.

Az írónő az 52. Nebula-díj bankettjén és díjátadóján, azaz 2017 májusában veheti át a kitüntetést.


Hasznos linkek:

Bibliográfia (magyarul)

További művei (Goodreads)

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?