Járvány-előrejelzés szennyvízből

A járványok esetében rendkívül fontos lenne az előrejelzés illetve a fertőzöttek számának és a fertőzött területek minél pontosabb ismerete. Brit kutatók olyan előrejelző és megfigyelőrendszeren dolgoznak, a mely a szennyvíz folyamatos ellenőrzésén alapul.  A szakemberek véleménye szerint így akár 10 nappal korábban ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét egy közösségben, mint a hagyományos egészségügyi tesztekkel.  A projektet a  nagy-britanniai Ökológiai és Hidrológiai Központ vezeti.

A szakemberek egy olyan standardizált teszten dolgoznak, ami alkalmas a szennyvízmintákban kimutatható koronavírus mennyiségének meghatározására. A kutatók nem sokkal a koronavírus-járvány kirobbanása után megállapították, hogy a kórokozó kimutatható a fertőzöttek székletében.

Három egyetem,a Newcastle-i Egyetem, a Bangor Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem szakemberei dolgoznak a teszt elkészítésén.

Virokalipszis

A helyi szennyvíztisztító telepekről kezeletlen szennyvízmintákat gyűjtenek be. A csatornahálózat különböző pontjain végzett szennyvíz vizsgálatokkal fokozatosan leszűkíthető az újabb esetleges kitörések helye, lehetőséget adva a közegészségügyi hatóságoknak a gyors közbelépésre azokban a régiókban, ahol a legmagasabb a fertőzés terjedésének kockázata. Meg tudják számolni, hogy mennyi vírus van egy mintában. És mivel mindegyik minta egy bizonyos szennyvíztisztító telepről származik, amely egy bizonyos közösséget szolgál ki, ezért azt is meg tudják mondani, hogy hozzávetőlegesen mennyi ember fertőzött. A módszerrel már akár másnapra kimutatható, ha egy közösségben jelen van a vírus.

Sápadtak

A kutatók még finomítani akarják a tesztet, mielőtt bevetnék a Covid-19 riasztási rendszer részeként.

Facebook hozzászólások

You may also like...