Kamu aszteroidával riogatott a CNN

Aki nézett már CNN-t, biztosan belefutott már az iReport rovat reklámjába, ami a csatorna és a honlap nézői/olvasói által beküldött sztorik, képek, videók gyűjtőhelye. Az ötlet jó és XXI. századi: a civilek témákat javasolnak a CNN pedig leközli őket, a weben vagy a tévében. Így olyan hírek is eljuthatnak a nagyközönséghez, amelyekre egyébként a hírszerkesztők nem figyeltek fel, vagy aminél egyszerűen nem tudtak ott lenni.

Elvileg profi szerkesztők garantálják, hogy a rendszert ne lehessen tartalmi szempontból meghackelni, most azonban egy trollnak mégis sikerült. Ugyanis megjelent egy cikk arról, hogy egy aszteroida tart felénk, ami el fogja pusztítani a Földet. A poszt így kezdődött:

“Ha a csillagászoknak igazuk van, az élet kevesebb, mint 30 éven belül ki fog pusztulni a bolgyónkon. A NASA Jet Propulsion Laboratory tudósai egy Manhattan nagyságú objektumot fedeztek fel, ami valószínűleg ütközőpályán halad a Föld felé. A 10 mérföld széles aszteroidára a Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) segítségével találtak rá, mintegy 51 millió mérföldre tőlünk. A tudósok úgy vélik, a Mars közelében elhaladva az aszteroida letért szokásos pályájáról, és jelenleg nagy sebességű ütközőpályán mozog törékeny bolygónk felé. A számítások szerint a potenciálisan halálos ütközésre 2041. március 35-én kerül majd sor.”

A sztori, amely először a NASA Watch embereinek szúrt szemet, azt állította, a végzetes ütközésnek 50 százalék esélye van. A NASA ezt azonnal cáfolta: kijelentették, hogy ők sosem találtak ilyen objektumot, és a fenti információk nem tőlük származnak.

Persze, hiszen a hír egy jókedvű internetező fejéből pattant ki, aki a maga módján még fel is hívta rá a figyelmet, hogy tréfáról van szó. Ám a március 35-ei dátum sem akadályozta meg az olvasókat abban, hogy elterjesszék a valótlan információt. Mire leszedték az internetről a cikket, 23 ezren osztották meg és 200 ezer ember látta. Hogy emiatt hányan kezdték el feltölteni a bunkereiket élelmiszerrel, azt sajnos nem tudjuk.

A CNN folyamatosan halad az olvasóktól beérkezett sztorik kiértékelésével, és megkülönböztető jelzése van a még ellenőrizetlen és a már jóváhagyott sztoriknak. A jóváhagyottak a CNN neve alatt futnak, míg a többi a beküldő neve alatt. Magyarul a CNN nem adta a nevét az álhírhez, de hozzájárult a terjesztéséhez, mivel 22 órán át elérhető volt az oldalán, mielőtt eltávolították volna. Egyúttal az alábbi közleményt tették közzé:

“A NASA emailben cáfolta ezt az értesülést. A Jet Propulsion Laboratory szóvivője szerint a NEOWISE által észlelt legnagyobb objektum 3 kilométer átmérőjű, és semmilyen veszélyt nem jelent a Földre. A posztot eltávolítottuk.”

Az eset a modern média egy klasszikus dilemmájára világít rá: arra, hogy a felhasználó tartalmat közel lehetetlen jól kezelni. Azt ma már egyetlen média sem teheti meg, hogy nem engedi be az internetezők anyagait. Muszáj neki teret adni, de moderálva. Ha megjelenés előtt, előre moderálják a beérkezett anyagokat, akkor a nagy mennyiségből adódó csúszás miatt a hírek nem lesznek frissek. Ha pedig utólag moderálják ezeket, akkor sokáig kint lehet egy alaptalan álhír az oldalon. És innentől fogva a történet az olvasók józan ítélőképességére van bízva. Amiben pedig ezek szerint nem túl célszerű bízni…

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?