Képregényszínház a Trafóban – Gruppo Tökmag: Sárkány Lee

Egy roma fiatalember 2009-ben előkerült képregényéből készült bábjátékot nézhettek meg az érdeklődök a Trafó klubban. Az A5-ös füzetecske egy képregényes formában megírt abszurd történetet tartalmaz, amelyet a mindennapok prózai valóságából merített, Kolompár István a mű szerzője, még a 80-as években. Kovács Budha Tamás és Tábori András koncepciója alapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész osztálya mutatta be a romák mindennapi életének realitásából és az író fantáziavilágából építkező humoros történetet. Így állítva emléket a harminc éves korában elhunyt szerzőnek. Az író képzeletében a mozifilmek, képregények karakterei és a valódi világ eseményei keverednek, melyben Sárkány Lee, a szuperhős egy különleges biosugárral teszi harcképtelenné ellenségeit. Az árny-bábjáték érdekessége, hogy a figurákat egytől egyig bicikli alkatrészekből készítették. Az előadást már bemutatták prágai Quadriennálén és a budapesti OFF-Biennálén is.

IMG_3765

Trafóban lehetőség volt az idén debütáló riportfilmből megtekinteni egy részletet, melyben fény derül a fiatalon elhunyt szerző családi hátterére és művének életrajzi vonatkozásaira. A Bánki tónál 2010-ben mutatták be a Táp Színház közreműködésével az előadást, ahol a képregény oldalait kiállították a tóparton. Ekkor merült fel a figurák animációszerű megmozgatása is, amelyből később kialakult a jelenlegi árnyjáték. A Trafóban a bemutató előtt egy rövid bevezető előadásra is sor került, amelyből megismerhettük a mű keletkezésének körülményeit. A film hatására nyomozás indult a fiú nyughelyének felkutatására is. A Gruppo Tökmag Sárkány István sírkövének elkészítésére is vállalkozott, amelyet kiállítottak a Műcsarnokban, a Derkó 2016 kiállításon. A betonból készített sírkőre az író saját, a regényben szerepelt illusztrációi kerültek. Sárkány Lee hiteles története megvásárolható volt a helyszínen, a Trafó klubban, a bevételt pedig Kolompár István tiszteletére készülő emlékhely elkészítésére fordítják majd a jövőben. A képzőművészeti kollektíva kezdeményezésére a képregény a Romakép Műhely gondozásában látott újra napvilágot. A 19 éves roma srác 64 oldalban fogalmazta meg saját élettörténetét, melyet gondosan, illusztrációkkal is ellátott, pontos helység- és utcaneveket is feltüntetve. A naplószerű iromány sikerét az is igazolja, hogy 1988-ban megjelent a Mozgó világ magazinban. A sajátos szemszögből megfogalmazott furcsa történet egy kung-fu ruhás áramlényről szól, ő maga Sárkány Lee, aki folyamatosan harcban áll a karhatalom képviselőivel.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Képességeire a nagyfeszültségű vezetékekből és a konnektorokból tett szert. Földöntúli energiái birtokában nekilát a nagyvilágnak, hogy megbosszulja gyermekkori sérelmeit. A kalandozások több helyszínen játszódnak, Pécsett a szülőhelyen, az események kiindulópontján, a Zsolnai utcában, Komlón és Hong Kongban. A képregény kordokumentumként is igen jelentős képet ad a perifériára szorult romák élethelyzetéről. Sárkány István hitelesen fogalmazza meg viszonyát az őt körülvevő olyan államhatalmi intézményekkel, mint a nevelőintézet, a rendőrség, a határőrség vagy a bíróság.

IMG_3765

A családdal folytatott beszélgetésekből feltárulnak a regény homályos foltjai, mint például a történetben időnként feltűnő titokzatos másik Lee, aki a valóságban főhősünk ikertestvére volt, Kolompár Zoltán. Saját nevét Sárkány Istvánra változtatta, amely a személyigazolványában is így szerepelt. Az interjúkból kiderül, hogy István többször is próbálkozott műve kiadatásával, mígnem kitartását siker koronázta a Mozgó Világnál. Az előadás óta a családban megnőtt a fiatalon öngyilkosságba menekülő szerző tekintélye, sírhelyét is megváltották az elkövetkező 15 évre. A történet hitelességét a családtagok beszámolói is megerősítik, érdeklődési körébe tartoztak az ufók és más titokzatos jelenségek. Saját magáról azt vallotta, hogy különleges képességekkel rendelkezik, rokonai szerint ebben a kisregényben teljesítette ki önmagát.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A Gruppo Tökmag egy képzőművészeti formáció, amely 2008 óta létezik, céljuk az urbánus kultúra és a társadalmi élet rejtett jelenségeinek feltárása. A több évig tartó kutatómunka eredményeként a készülő riportfilm azokat a mozzanatokat tartalmazza majd, amelyek a Sárkány Lee képregény körül forogtak. A filmet 2016 decemberéig szeretnék bemutatni egy nagy budapesti moziban. Aki lemaradt az előadásról vagy szívesen felelevenítené Sárkány Lee történetével kapcsolatos élményeit, az megtekintheti Június 25-én, 21 órakor, a Kassák Múzeumban. A bábelőadást rendezte Lázár Helga, a dramaturgia Gábor Sára munkáját dicséri.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kis Judit

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?