Kína titokzatos kísérleti űrhajója

Kína újabb sikeres lépcsőfokot vett az ország űrprogramjában Sikeres úton van túl az ország titokzatos új űrhajója.

Kínában ez a nagy kísérletek éve. Májusban startolt először új nehézűrhajójuk, a Hosszú Menetelés-5B, amelynek csúcsán az új, háromszemélyes űrhajójuk kapott helyet. Pénteken a Hosszú Menetelés 2F nevű hordozórakéta segítségével bocsátottak fel újabb titokzatos űrhajójukat az ország északi részén található Csiucsüen Műholdkilövő Állomásról. Két napos Föld-körüli útja után vasárnap landolt a tervezett leszállóhelyen.

A Leymann-transzfer

A küldetéssel kapcsolatban nagyon komoly a titoktartás. A Hszinhua csupán annyi tájékoztatást adott, hogy az fontos áttörést jelent Kínának az újrahasznosítható űrhajók technológiáját illető kutatásaiban, amennyiben kényelmesebb és költséghatékonyabb módszert biztosít az űr békés használatához.

Egy hongkongi lap pénteken bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta: a kínai kísérleti űrhajó vélhetően hasonlóságokat mutat az amerikai fejlesztésű X-37B nevű, újrahasznosítható mini űrrepülőgéphez.

2010. Második űrodisszeia

Az űrhajóról, illetve a kilövésről nem közölt képet a kínai sajtó. A közösségi médián kiszivárogtatott belső kommunikáció alapján a Belső-Mongólia Autonóm Területen végzett felbocsátás részvevőit figyelmeztették: nem készíthetnek felvételt az eseményen, és nem nyilatkozhatnak a projektről. A SCMP katonai forrása szerint az űrhajó mellett a kilövés módszere is újdonságnak számított, emiatt volt szükség a szigorú titoktartásra.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...