Kínai lézerpuska?

A  ZKZM-500 nevű kézifegyver 800 méterről szénné égeti a bőrt.

A South China Morning Post értesülése szerint kínai kutatóknak sikerült kifejleszteniük a lézerpuskát. A fegyver súlya mindössze három kilogramm ezért a lézerfegyverek AK-47-ének becézik. A fegyvert hivatalosan nem halálos fegyvernek tekintik, mert ölésre nem képes. 800 méter távolságról a ruhán keresztül képes szénné égetni a bőrt, még akkor is, ha egy ablakon kell közben áthaladnia. Egyetlen töltéssel ezerszer képes két másodpercig tartó lövést leadni. A lézersugár láthatatlan, és a fegyver lövéskor semmilyen zajt nem bocsát ki. A hír szerint a puska gyártás előtt áll, először a terrorelhárítók fognak belőle kapni. Az ára 100 000 jüan, kb. 20 000 dollár.

Mértékadó szakmai vélemények szerint a hír kacsa, rosszabb esetben kormánypropaganda.  Az egyik fontos ellenérv, hogy a lézerimpulzus nem olyan mint egy lövedék. Útja során a a levegőben folyamatosan szóródik és gyengül. Egy olyan erejű lézernek, ami 800 méter távolságról képes szénné égeti az emberi bőrt, a technika jelenlegi állása szerint hatalmas méretű lenne.

A másik döntő érv az energiaellátás. Egyszerűen nincs olyan kapacitású akkumulátor, amely egy ilyen energiájú lövést képes lenne energiával ellátni. Különösen nem kétezerszer egymás után.  Egyetlen lövéshez is több ezer kilogramm súlyú akkumulátorra lenne szükség.

(via, via)

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...