Könyvajánló – Anna Onichimowska: Középen

A közelmúltban jelent meg Anna Onichimowska Középen című novelláskötete. A könyv megjelenését az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatta.

A Középen az írónő második, magyar nyelven megjelent munkája. Húsz novella található benne, melyeknek középpontjában névtelen kisemberek jelentéktelennek tűnő döntései állnak, amik azonban mégis meghatározzák az életüket.

A kötet mottója Edward Murphytől származik: Az ember csak akkor cselekszik bölcsen, ha az összes többi lehetőséget már kimerítette. A történeteket valóban az emberi döntések és gondolkodásmód furcsaságai kötik össze.

Kétféle történettípus található a könyvben. Az egyik típusban már a történet felvetése valamilyen groteszk élethelyzet, amit a szereplők próbálnak a maguk módján racionálisan kezelni, ám épp a groteszk kiindulópont gátolja meg azt, hogy az ember cselekvése bármilyen racionális eredményre vezessen, ami túlmutat a groteszk felvetésen. Ezek a történetek emlékeztetnek némely Kafka-novellára, mint amilyen például „Az átváltozás”, amelyben a főhős egy nap bogárrá változik, de még mindig azon aggódik, hogy be kell érnie időben a munkahelyére. Hasonlóképpen az egyik történetben egy bajusszal születő kisbaba anyukájának gondolatai nem az anomália körül forognak, hanem hogy a gyermek apjának egyáltalán szóljon-e arról, hogy gyereke született. Egy másik történetben a repülőszőnyeget vásárolt pár tanulmányozza a szikár használati utasításokat, majd az asszony váratlanul elrepül, otthagyva a férjét. Egy kislány egyre szaporodó, ám mások számára láthatatlan elefántokat lát, egy felnőtt szereplőt pedig gyermekkori babái nem hagynak békén, szabadon éni.

A történetek másik típusában viszont a teljesen hétköznapi élethelyzetek kezdnek egyre groteszkebb irányba változni egy-egy tényleg jelentéktelennek tűnő döntés következményeként. Például egy nap a feleség nem kel fel, hogy futni menjen a férjével, holott évek óta ez a napi rutinjuk, de most nincs kedve. Ez a kis viselkedésbeli változás azután az egész életüket fenekestül felforgatja. Egy másik történetben egy házaspár sütőtököt nevel a kertben, ami azután óriásivá dagadva az egész életükre rátelepszik. Egy értelmiségi nő birkapásztornak áll, egy másik pedig egy kísértettel kezd randizni.

Az első pillantásra egyszerűnek tűnő történetek az írónő sajátos abszurd humorát mutatják. A normális és az abnormális határán egyensúlyozó szereplők külső ingerekre adott groteszk reakciói belezavarnak a kapcsolatok megszokott menetébe, s ez meghökkentő, olykor misztikus eredményekhez vezet. A kötet címe (Középen) arra utal, hogy a normális és az abnormális közötti vékony határvonalon, középen egyensúlyozunk, miközben az élet megannyi bizonytalansággal és varázslatos eseményekkel vesz körül minket. Anna Onichimowska egyszerű szavakkal képes a legbizarrabb élethelyzeteket is elmesélni, mintha a világ groteszksége a lehető legtermészetesebb létállapot lenne.

Középen

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...