Kozmikus tűzgyűrű

ASTRO 3D nevet viselő nemzetközi kutatócsoport egy olyan galaxis fedezett fel, amely több furcsa tulajdonsága is van. Ennek segítségével többet lehet megtudni a galaxisok struktúrájáról és kialakulásukról.

A különleges galaxis egy fánkra hasonlít, közepén egy hatalmas lyukkal . A Galaxis 11 milliárd fényév távolságra van, az elkészült fotó ezért a 11 milliárd évvel ezelőtti állapotát mutatja.

A galaxis az R5519 nevet kapta. A középpontjában lévő lyuk átmérője kétmilliárdszor nagyobb, mint a Föld és a Nap távolsága.  Az intézet szakértőinek sikerült felvételt készíteniük a galaxisról.

Különleges tulajdonsága, hogy ötven százalékkal nagyobb sebességgel állítja elő a csillagokat, mint a Tejútrendszer. Ez legnagyobbrészt a fánkban történik, ezért méltó a tűzgyűrű elnevezésre.

Világvége a szomszédban

A kutatók spektroszkópikus adatokat használtak galaxisok azonosítására. A bizonyítékok szerint ez lehet a korai univerzumban megismert első, úgynevezett ütközési gyűrűs galaxis. Az ilyen galaxisok azt követően jönnek létre, hogy összeütköztek egy másik galaxissal.

Ahhoz, hogy ütközési gyűrűs galaxis alakuljon ki két galaxis összeütközéséből, az egyiküknél az ütközés előtt léteznie kell egy vékony anyaglemeznek. A spirális galaxisok mind rendelkeznek ilyen vékony lemezzel.

A Tejútrendszernek is van: galaxisunké mintegy kilencmilliárd éve kezdett el kialakulni, a most megismert gyűrűs galaxis viszont már 11 milliárd éves. Ez arra utal, hogy a spirális galaxisokban a lemez létrejötte jóval több időt vesz igénybe, mint azt eddig véltük.

Facebook hozzászólások

You may also like...