Láthatatlan galaxisok

Japán kutatok korábban láthatatlan, hatalmas ősi galaxisokat fedeztek fel. Ilyen nagyszámú galaxis felfedezésre eddig még nem volt példa.
Harminckilenc, nagy tömegű galaxis létezését sikerült megerősíteni. A galaxisok a most 13,7 milliárd éves univerzum első 2 milliárd évéből származnak. Ezek a galaxisok korábban láthatatlanok voltak a kutatók számára. A felfedezés szembemegy a jelenlegi modellekkel, amelyek a kozmikus evolúció ezen szakaszára vonatkoznak, bár segít megérteni bizonyos részleteket, melyek eddig hiányoztak

A szupernagy tömegű fekete lyukakkal és fekete anyaggal összeköttetésben lévő galaxisoknak az ilyen mértékű elterjedtsége ellentmond az univerzum jelenlegi modelljének. Korukból és távolságukból adódóan ezek a hatalmas tömegű galaxisok rejtve voltak, mivel fényük gyenge és elnyújtott. Ilyen távolságból ugyanis a fény infravörössé válik, ráadásul az univerzum is tágul, ami miatt nő a távolság.
Ezeknek a galaxisoknak a fénye nagyon halvány és nagy hullámhosszú, láthatatlan a szem számára és nem érzékelhető a Hubble által sem. Ezért az Atacamai ALMA Hálózatot használták, amely ideális az ilyen jellegű objektumok megfigyelésére. A galaxisok tanulmányozása több információt szolgáltat a szupernagy tömegű fekete lyukakról is.

Az ALMA-hálózat

Minél nagyobb tömegű egy galaxis, annál nagyobb tömegű a szívében lévő szupernagy tömegű fekete lyuk. Tehát a galaxisok fejlődésének tanulmányozása révén többet megtudhatunk a szupernagy tömegű fekete lyukakról.

Facebook hozzászólások

You may also like...