Lenyűgöző kiállítás és könyv Tolkien világáról

Van egy kiállítás amit minden Tolkien rajongónak ismernie kell. A Tolkien: Maker of Middle-earth az angliai Oxfordban található és egy hihetetlen gyűjteményt mutat be, beleértve a kéziratokat, rajzokat és az számos más archivált anyagot az író karrierjéből.

Ha valakinek nincs lehetősége személyesen ellátogatni a kiállításra, de nem szeretne lemaradni sem róla, akkor szert tehet egy kiállítási katalógusra is, egy hatalmas könyvre teli fantasztikus, lenyűgöző képekkel.

A kiadvány feltárja a Tolkien tartós népszerűségét kiváltó kreativitást. Az illusztráció rendkívül bőséges; csaknem 300 képet láthatunk az író kéziratairól, térképeiről, rajzairól, a betűkről. A könyv leírja a Tolkien leghíresebb munkái mögötti kreatív folyamatot – beleértve A hobbitot,  A gyűrük urát és A szilmarilokat -, valamint személyes fotókat is tartalmaz és magániratokat, köztük több olyannal, amely korábban még nem került a nyilvánosság elé.

A több száz kép közül hármat meg tudunk mutatni ízelítőként:

A Megye térképének első vázlata

 

Tolkien festménye A hobbit első amerikai kiadásához, 1937-ben. A képen látható a Gyűrű segítségével láthatatlanná vált Bilbó, amint Smauggal beszélget, aki az óriási halom kincsen terül el.

A hobbit illusztrálásán kívül Tolkien megtervezte a könyv kötését és borítóját is. A kiállítás jegyzetei szerint a szerző négy színt szeretett volna használni, a kéket, zöldet, feketét és a pirosat, de az a kiadó szerint túl drága lett volna. (Bal oldalon jegyzetként látszik is, a piros ignorálására felszólító felirat.)

Facebook hozzászólások

You may also like...