Lezárni az Északi-tengert

A klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés komoly veszélyt jelent Európa partvidéki részeire. A Holland Királyi Tengerkutató Intézet tudósai megdöbbentő tervvel álltak elő Európa északi felének megvédése érdekében: gáttal zárnák le az Északi-tengert, és ezzel egyúttal a Balti-tengert is.

A terv grandiózus mivoltától mindenki felkapta a fejét, de a szakértők szerint nem kivitelezhetetlen. Két gátat kellene építeni. Az egyiket az Északi-tengeren Skócia és Norvégia közötti , ennek hossz 475 kilométer lenne. Egy másik Franciaország és Délnyugat-Anglia kötné össze mintegy 160 kilométeres hosszan. Ezzel Európa több mint 25 millió lakóját lehetne megvédeni a várhatóan több méteres tengerszint-emelkedés következményeitől.

A kivitelezés persze óriás kihívást jelentene. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Napjainkban már léteznek 500 méter magas tengeri platformok.

A tudósok a megvalósítás költségeit 250-500 milliárd euróra becsülik. Bár ez roppant nagy összeg, de ez nem több mint a megvédett észak- és nyugat-európai országok GNP-jének alig egy százalékára  húsz éves időtartam alatt. De ha nem tesznek semmit a tengerszint-emelkedés ellen, az sokszor magasabb költségekkel járna.

Embercsempészek

A tanulmány végén a szerző elismerték, hogy a tervezetet nem megfontolásra ajánlották, csupán figyelmeztetésnek szánták. A gát teljesen lerombolná az Északi-tenger ökoszisztémáját. Eltűnne az apály és a dagály, a hordalék és a tápanyagok szállítása. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna. Ez pedig megengedhetetlen ár.

Facebook hozzászólások

You may also like...