Lukács Bélát választották az év ismeretterjesztő tudósának

Dr. Lukács Bélát választották a 2008-as év ismeretterjesztő tudósának Magyarországon. A fizikus szakember, a Galaktika magazin tanácsadó testületének oszlopos tagja az elmúlt időszakban számtalan helyen és témában mutatta be egyedi módon napjaink kutatási eredményeit a nagyközönségnek.

A Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) minden esztendőben megszavaztatja tagjait, hogy kit tartanak az év tudósának. Idén Lukács Béla kapta a díjat, amelynek megszerzéséhez nem elég a tudományos szakértelem – el is kell „adni” azt a közönségnek, a díjazottnak tudnia kell népszerű formában előadni a tudomány legújabb fejleményeit.

Lukács Béla 1947-ben született, tanulmányait az ELTE TTK-n végezte, majd a Központi Fizikai Kutatóintézet munkatársa 1970-től. A Részecske és Magfizikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója. Az MTA Fizikai Díját 1995-ben kapta. Főbb kutatási területei: általános relativitáselmélet, kozmológia, nehézionfizika, akusztikai beszédfelismerés, színelmélet. Jelenleg a KFKI RMKI tudományos tanácsadójaként dolgozik.

Sokszor tart előadásokat, a legkülönbözőbb érdekfeszítő témákban, például az emberré válásról, alkalmanként közgazdaságtanról, a magyar nyelv rokonságairól, az evolúcióról. Előadásait a Magyar Csillagászati Egyesület rendszeresen közvetíti az interneten, amelyek közül több is letölthető.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?