Made In Space

Ott van a szórakoztatásban, az orvostudományban, a hadiiparban, része lesz a jövő gasztronómiájának, formatervezésének, de az űrkutatásban okoz majd igazi áttörést a 3D nyomtatás.

A 3D-s nyomtatás a 21. század egyik legnagyobb és legkorszakalkotóbb találmánya, melynek segítségével a térben állíthatunk elő tárgyakat, ahogy azt a neve is sejteti. A nyomtató lényege, hogy a felolvasztott műanyagból vagy fémből rétegenként állítja elő a kívánt formát egy digitális modell alapján. Ez a technológia már eddig is nagy segítséget jelentett a különböző tudományterületekben, például az orvostudományban, és most eljött az idő, hogy az űrkutatást is forradalmasítsa.

Cipőburger. Nem a sütőből, a nyomtatóból!

A 3D-s nyomtatás támogatóinak állítása szerint egy új korszak kezdődhet el az űrkutatás terén az eljárásnak köszönhetően. A Nemzetközi Űrállomáson november 24-én, hétfőn kezdték meg az eszköz használatát egy magához a nyomtatóhoz szükséges lemez előállításával, melyre a „Made in Space, NASA” azaz „Készült az űrben, NASA” feliratot is rányomtatták.

Néhány szakértő szerint az egyszerű alkatrészt még számos másik elem fogja követni az elkövetkező években, mely nagy segítséget jelenthet az emberiség számára az űr felfedezésében és különböző állomások létrehozásában.

A NASA 3D-s nyomtatásért felelős projekt menedzsere, Niki Werkheiser kihangsúlyozta, hogy az eszköz csökkenteni fogja a kockázatokat és a költségeket, ugyanakkor növelni fogja a hatékonyságot az űrállomáson.

A technológia már most nagy hatással van a formatervezésre

Az asztronautáknak eddig meg kellett várniuk, hogy a Földről kilőtt rakéták eljutassák hozzájuk a megfelelő alkatrészeket, ha valami elromlott. Ez a megoldás két szempontból sem volt ideális: a rakétakilövések nagyon költségesek és a művelet során keletkezett rázkódás a kényes szállítmánynak is ártott. A NASA szóvivői elmondták, hogy a 3D-s technológia megkönnyítheti az űrállomás legénységének életét és jelentős megtakarításokat is hozhat. Egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint, az állomáson található alkatrészek 30%-át a nyomtató segítségével is elő lehet állítani.

2013-ban 3D technológiával készült el az egyedi termeléssel, prototípusok gyártásával foglalkozó kaliforniai vállalat, a Solid Concept által gyártott Browning 1911-es replikája.

A technológia még nagyobb jelentőséggel bír a mélyűri küldetések esetén, például ha a Mars a cél. A legénységnek így nem kell a földi szállítmányokra támaszkodniuk, és a hosszabb ideig tartó küldetéseket is egyszerűbbé teszi, hiszen a nyomtató nélkül rengeteg pótalkatrészt kellene magukkal vinniük az asztronautáknak.

Aaron Kemmer, a Made In Space vezérigazgatója a space.com-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy a 3D-s nyomtatás segíthet, hogy állomásokat hozzon létre az emberiség a Holdon és a Marson, főleg ha a nyersanyagot helyileg oldják meg, a Holdon és a Marson megtalálható anyagokból.  „Használati eszközökkel, alkatrészekkel és ezekhez hasonló dolgokkal kezdődik az egész, míg végül elérünk mindent, életteret és építményt, ami az űrbéli élethez szükséges” – tette hozzá Kemmer.

A Made In Space program büszkeségei. Ezeket a tárgyakat még a Földön készítették.

A NASA mindeközben már a következő, hihetetlennek tűnő lépésre készül. Tavaly 125,000 dollárral jutalmaztak egy kutatót, aki egy ételek előállítására alkalmas 3D-s nyomtató prototípusának megépítésén fáradozik. A NASA-nál remélik, hogy egy ilyen „3D-s pizza nyomtató” egy nap segíthet az asztronauták ellátásában a hosszú küldetések során.

Az első, történelmi tárgy

Forrás: http://www.space.com/27860-3d-printing-space-exploration.html

Tüzér Judit

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?