Magyar ürbe magyar embert! – kutatás az ürhajózásról

A közelmúltban a fiatal felnöttek körében elvégeztek egy kutatást Magyarországon, mely az ürkutatással kapcsolatos véleményeket dolgozta fel. Bár a magyar fiatalok kicsit pesszimistának bizonyultak, Farkas Bertalan szerint van okunk a bizakodásra…

Minden második fiú vágyik a világűrbe

Minden második fiatal férfi szeretne eljutni a világűrbe és a magyarok több, mint fele szerint ez 20 éven belül reális is lehet. Farkas Bertalan szerint nem biztos, hogy az esélyre ennyit kell várni és januárra egy bejelentést ígér a témában!

A KutatóCentrum nyilvánosságra hozta legfrissebb kutatásának eredményeit, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tartják népszerűnek a 15-30 éves fiatalok az űrutazást és véleményük szerint hány éven belül juthat el az űrbe újra magyar állampolgár. A reprezentatív felmérés szakértőjének az ország eddigi egyetlen, a világűrt is megjárt emberét, Farkas Bertalant kérték fel.

A magyar űrhajózás története egyelőre meglehetősen rövid, hiszen az eddigi egyetlen magyar űrhajós 1980-ban, az akkori szovjet kormány által indított Interkozmosz program keretében hagyta el a Földet. Azonban az eltelt több, mint harminc év ellenére ez az űrutazás a mai fiatalokra is nagy hatást gyakorol. Legalább is erre enged következtetni az a tény, hogy a 15-30 év közötti férfiak fele szívesen választaná hivatásának az űrhajózást. Farkas Bertalan szerint ez nem meglepő! A magyar űrhajós úgy gondolja, hogy „Űrhajósnak lenni több okból is fantasztikus dolog. Kezdem azzal, hogy ha az ember a kiválogatás során eljut oda, hogy űrhajóskiképzésen vehet részt, ez már önmagában is hatalmas dolog. Olyan mennyiségű és minőségű információ birtokába jut, amit feldolgozni is nehéz és máshonnan soha sem tudná beszerezni. Az egyik legnagyobb vágyam segíteni abban, hogy újra magyar ember juthasson az űrbe, mert ennél fantasztikusabb dolgot elképzelni sem tudok”.

A kutatásból azonban az is kiderült, hogy az űrutazás elsősorban a férfiak számára fontos, hiszen ők 52-, míg a 15-30 éves hölgyeknek csupán 20 százaléka utazna a kozmoszba. Úgy tűnik, hogy ők „földhözragadtabbak”, vagy nagyon szeretik a Tomb Raider filmeket, mert inkább a régészetet jelölték álomhivatásnak. Farkas Bertalan pedig a hölgyeket is bátorítaná: „Azt gondolom, hogy az űrkutatás és az űrrepülés mindkét nem számára ugyanannyira vonzó lehet, bár a mi időnkben a hölgyek számára ez a lehetőség még nem volt adott. Később ez megváltozott és ma már orosz, amerikai, japán, francia és angol hölgyek is jártak az űrben.”

Korcsoportok szerinti bontásban a 21-25 évesek a legkevésbé fogékonyak az űrutazásra, bár közülük is minden harmadik szívesen lenne űrhajós, ugyanakkor a 15-20 és a 26-30 évesek körében ez a szám 35 százalék.  Jóval egybehangzóbb volt azonban a megkérdezettek véleménye arról, hogy mikor léphet újra magyar ember az űrbe, holott Farkas Bertalan jóval optimistább volt a kérdésben.

Mikor lesz a következő magyar űrutazás?

A kutatás második kérdése azt firtatta, hogy vajon mikor lehet Magyarországnak újra űrutazója. A válaszadók közel két harmada úgy gondolja, hogy ez 20 éven belül lehet reális, de ennél optimistább és pesszimistább becslések is születtek. A hölgyek 60 százaléka bízik a 20 éven belüli magyar űrutazásban, míg a férfiak csak 53 százalékban ennyire optimisták.  A 15-30 éves fiatalok 22 százaléka szerint ennél hosszabb időnek kell még eltelnie, míg 17 százalékuk úgy véli, hogy többé nem lesz honfitársunk az űrben.
A témában az optimizmus egyáltalán nem jellemző, hiszen 100-ból mindössze 3 fiatal gondolja, hogy egy éven belül láthatunk újra magyar trikolorral díszített szkafandert.

Farkas Bertalan véleménye szerint az dönt a kérdésben, hogy a magánszféra mennyire lát  jó lehetőséget egy űrutazás finanszírozásában, illetve, még inkább, hogy “lesz-e olyan cég, aki fantáziát lát ebben a remek lehetőségben! Nem szeretném elkiabálni, de január elején készülünk egy bejelentéssel ebben a témában”.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?