Már 200 ezer évvel ezelőtt is szerettek ágyban aludni az emberek

Wgy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport szerint már 200 ezer évvel ezelőtt is szerettek ágyban aludni az emberek.  A Dél-afrikai Köztársaságban lévő KwaZulu-Natal tartománybeli Border barlangban alváshoz és munkához használt “fűágyak” nyomait fedezték fel.

A dél-afrikai, francia, argentin és belga szakemberekből álló kutatócsoport a megkövesedett fűkötegek nyomait vizsgálták a barlangban. Ezeket az ágyakat, amelyeket a kölesformák alcsaládja tartozó füvek kötegeiből készítettek, a barlang hátuljában alakították ki hamurétegeken.

A tiltott álmok városa

A kutatók szerint a fűágyakat szándékosan helyezték hamura, nem csupán azért, hogy tiszta és jól szigetelt alapjuk legyen, hanem hogy távol tartsa a rovarokat.

A hamuréteg néha úgy keletkezett, hogy egy korábbi fekhely maradványait elégették, hogy megtisztítsák a barlangot és elpusztítsák a kártevőket. Máskor a tűzrakóhelyek fáinak hamuját használták fel tiszta alapként.

Számos kultúrában használták rovarriasztóként a hamut, amelyben a rovarok nem tudnak könnyen mozogni, lélegezni és harapni, míg végül kiszáradnak.

Tokióban ébredek

Az emberek nem csupán aludtak, hanem dolgoztak is ezeken a füves felületeken, mivel kőszerszám készítésből származó hulladékok is voltak a fűmaradványok között.

200 ezer évvel ezelőtt, fajunk megjelenése után nem sokkal, az emberek képesek voltak tüzet előállítani, és használták is a tüzet, a hamut és a gyógynövényeket, hogy tiszta, kártevőmentes táborhelyeket tartsanak fenn. Ezek a stratégiák az egészségre is jótékony hatással lehettek, ami előnyt jelentett ezen korai közösségek számára.

Carlos Chernov – Végtelen vetítés

 

Facebook hozzászólások

You may also like...