Másolás jól: Öt videojáték melyet film inspirált

Az olvasók között állandóan vita tárgyát képezi, hogy melyik író plagizál, és melyik alkot egyedit. De mi a helyzet a szórakoztató szoftverekkel? Öt játékot gyűjtöttünk össze, mely elegánsan ékeskedik mások tollaival.

 

A videojátékok a szórakoztatás vizuális formáját képviselik, ezért nem meglepő, ha filmekből kölcsönzik a látványvilágot és egyéb elemeket. Mégis, ha egy játék átvesz dolgokat egy filmtől, attól még nem válik másolattá, és nem lesz belőle adaptáció sem. Lássuk, hogyan működik jól az, ha ötleteket kölcsönöz egy szórakoztató program, és mégis egyedi marad az összkép.

Snatcher

Kojima Hideo 1988-ban megjelent kalandjátékát nagyon a szívébe zárta a közönség. A kellemes zene, az izgalmas történet és a megkapó karakterek hajlamosak voltak feledtetni a játékossal, hogy az egész játék olyan, mintha a Blade Runnert összemostuk volna a Terminátorral. A cyberpunk látványvilág minden díszletével a kultfilmet idézi, és az alapfelütés is hasonló.

A főszereplő Gillian Seed, egy amnéziás férfi, aki emlékeit szeretné visszakapni feleségével együtt. Tudja, hogy valamilyen szál köti össze őt és a snatchernek nevezett bioroidokat, akik képesek átvenni annak az embernek helyét a társadalomban, akit megölnek. Seed csatlakozik a J.U.N.K.E.R szervezethez, melynek az a feladata, hogy levadássza a snatchereket. Úgy hivatkoznak Seedre, mint az új runnerre, ami tovább növeli a Blade Runner érzést. A játékban a film számtalan pontja megjelenik (pl. Deckard étkezése is a film elején).

Contra

A Konami legendás lövöldözős játéksorozata remek irányíthatósága és pörgős játékmenete miatt szerzett magának több ezer rajongót világszerte. Mint minden korabeli játékra, erre is hatással voltak azok a filmek, melyek divatosnak számítottak. Ami azonnal szembeötlő, az a Stallone és a Schwarzenegger filmek behatása, mely a két főszereplő testfelépítésén is tetten érhető. A másik ilyen film pedig az idegen lények külsején figyelhető meg. Leginkább az Alien sorozat szörnyetegei találhatóak meg bennük, és az idegen építmények díszletei és H. R. Gigeresre sikerültek.

Montezuma

A Montezuma’s Revenge egy 1984-ben megjelent kalandjáték volt, és az egyik első platformjáték is. A játékosnak egy mexikói piramisban kellett helyt állnia csapdákkal, óriás mérgező állatokkal szemben, és kulcsokat kellett összegyűjteni a lezárt ajtók kinyitásához. Bár nagyon jó és pörgős játékmenettel bírt, mégsem vált annyira kultikussá, mint az egy évvel később megjelent Super Mario Bros.

Készült egy 3D-s folytatása 1998-ban, mely a Montezuma’s Return címet viselte. A játék a gyakori fagyások és a frusztráló nehézség miatt nem aratott nagy sikert. Hogy miért emeljük mégis ki? Mindkét játék főszereplője külsőre kiköpött Indiana Jones, és a régész-kicsvadász-bunyós kombináció is jellemző rájuk.

Castlevania

Az egyik leghíresebb japán videojáték-franchisera nagy hatással voltak a Hammer horrorfilmek. Gótikus stílusuk és szörnyfelhozataluk is abszolút azonos. Adott Drakula, mint legyőzendő főellenség, de előtte a játékosnak meg kell küzdenie élőhalottakkal, medúzákkal, szellemekkel, púposokkal, múmiákkal és más rémségekkel, még magával a Halállal is.

A későbbi részekben több utalás is történik a Drakula mítosz több szereplőjére. A harmadik részben felbukkan Alukard is, Drakula félig ember, félig vámpír fia, a Symphony of the Night című epizódban pedig már ő a főszereplő.

Advent Rising

Az Advent Rising egy méltatlanul elfeledett akciójáték, melynek forgatókönyvét Orson Scott Card írta. A játékban az eleinte naiv és beképzelt pilótát, Gideon Wyethet irányítjuk, és megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés mindent elveszíteni. A játék több űroperából és más játékokból (pl. Halo) vesz át elemeket. A Star Wars behatása például megtapasztalható a pszi-képességek használatánál. Telekinézis, energiapajzs, taszítás és még több képesség vár arra, hogy a játékos bevethesse az emberiséget kiirtó seekerek ellen. Emellett az összes olyan film beugorhat nekünk, melyben az emberiséget az idegenek próbálták leigázni vagy kipusztítani.

Ezek a játékok filmekből vették az ihletet, de ettől még önállóan is megállják a helyüket, és mindenkinek tudjuk ajánlani, hogy tegyen velük egy próbát. Nem bánja meg.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?