Maszkok a tenger fenekén

Úgy tűnik, az ember semmiből nem tanul. Az elmúlt években folyamatosan téma a tengerek műanyagszennyezés, és most az emberiség rátesz még egy lapáttal. A Földközi-tengerben, a franciaországi Antibes közelében búvárok gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak a tengerfenéken és a vízben úszva.  Tiszta tenger művelet nevű francia környezetvédő szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a tengerpartot az eldobott védőeszközöktől.

Ahogy enyhítenek a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozásokon, az emberek elkezdték ismét felkeresni a strandokat, vizek menti pihenőhelyeket Ennek eredménye látható a tengerben. Az újfajta szennyezés súlyosbítja a tengerek műanyagszennyezésének krónikus problémáját.

Mélység

Nagyon sokan az eldobható védőeszközöktől egyszerűen a utcán szabadulnak meg. Ezt a magatartást nem szabad engedni, ha szükséges, büntetni kell.

A franciaországi kijárási tilalom lazítása után már pár nappal arra panaszkodtak a párizsi közterületesek és takarítók, hogy rengeteg eldobott maszkot találtak a járdákon. A Maszk eldobásáért eddig is 68 eurós büntetés járt, de Eric Pauget parlamenti képviselő törvénytervezetet nyújtott be, hogy arcmaszkok eldobására kiszabható bírságot emeljék fel 300 euróra.

Olaszországban is ugyanilyen problémákkal kell foglalkozni. Rómában, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró büntetést kaphatnak.

Gary Stokes, co-founder of marine conservation group OceansAsia, shows face masks that washed up on the beach of Soko Islands, following an outbreak of the novel coronavirus, in Hong Kong, China March 7, 2020. Picture taken March 7, 2020. REUTERS/Yoyo Chow

A környezetvédők figyelmeztetnek, a tengerben búvárkodva mindennapos műanyagszemét, az üres vizespalackok között már egyre gyakoribb az eldobható arcmaszk és gumikesztyű. Ha nem születnek megfelelő lépések, több milliárd lesz belőlük.

Ajtó az óceánba

A Természetvédelmi Világalap becslései szerint, ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11 százalékától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba illetve a tengerparti strandokra, veszélyeztetve ezáltal a Földközi-tenger élővilágát.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...