Megvan a Föld távoli ikertestvére

Az amerikai űrkutatási hivatal Kepler űrteleszkópja olyan exobolygót fedezett fel, ami  minden eddiginél jobban hasonlít Földünkhöz. A NASA egyenesen az első lakható planétának nevezi, amit a naprendszerünkön kívül találtak.

A Kepler-452b mintegy 60 százalékkal nagyobb a bolygónknál, a felszíne sziklás, és egy a Naphoz nagyon hasonló, ám idősebb csillag körül kering, olyan pályán, mint a Föld. Ráadásul a planéta megfelelő távolságra van a napjától ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, ami alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának.  Az exobolygó 1,5 milliárd évvel idősebb a Földnél.

Persze azért pár szépséghibája is van: a tömege anyabolygónknak ötszöröse, a gravitáció pedig valószínűleg a duplája a földinek. És nem éppen a szomszédben van: nagyjából 1400 fényévnyire található.

A NASA több éve nyomoz lakható bolygók után a Kepler adatai alapján: eddig 500 exobolygóból 12 került fel a “valószínűleg lakható” listára. Az újonnan felfedezett planéta azonban minden eddiginél emlékeztet anyabolygónkra. A korábbi jelöltek ugyanis mind a mi Napunknál kisebb vagy hidegebb csillag körül keringtek. És egyikük sem volt olyan mértékben sziklás, mint a Kepler-452b.

 “Nagyszerű előrelépés olyan planétát találni egy Napszerű csillag körül, amely méretében és hőmérsékletében is hasonlít a Földhöz” – jegyezte meg Jeff Coughlin, a kaliforniai Mountain View-ban működő SETI Intézet Kepler űrteleszkóppal foglalkozó kutatója.

A felfedezés részleteit a The Astronomical Journal című folyóirat következő számában ismertetik a szakemberek.

(Forrás: MTI)

Felfedező típus vagy? Nézd meg, milyen könyveket kínál a témában a Galaktikabolt!

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?