Megvan a földön kívüli élet bizonyítéka?

Fel-felröppennek idönként olyan hírek, hogy ez vagy az az önjelölt szakértö ilyen-olyan bizonyítékot talált a Földön kívüli élet létezésére. Most azonban igazi kutatók igazi kutatásból származó bizonyítékokra hivatkozva állítják, hogy bizonyítékuk van az univerzumban máshol létezö élet létére!

A fentebbi képeken ugyanis középen akármelyik mikrobiológiában járatos tudós felismeri a szerkezeteket, mint kovamoszat-fosszíliákat a szervetlen kőzetanyagban.

A poénja ennek a fosszíliának pedig az, hogy ezt egy Sri Lankán múlt hónapban talált meteorit belsejében találták, és ha a Buckingham Asztrobiológiai Központ igazgatója, Chandra Wickramasinghe csapata nem téved, akkor a világűrből érkezett.

Földi eredetű kovamoszat

A kutatócsapat a meteorit tanulmányozása közben egy “olyan mikrostruktúrájú és morfológiájú objektumot talált, ami a földi kovamoszatokra jellemző”, és, ahogy ők fogalmaznak, ez “eddig páratlan bizonyíték az ilyen struktúrák jelenlétére földön kívüli környezetben”.

Azaz, ezek a fosszíliák szinte teljesen egyeznek földi életformák hátrahagyott nyomaival, de mivel a földitől elzárt környezetben, egy meteorit kőzetében találtak rá, a kutatócsoport bizonyító erejűnek tartja a leletet.

Mint a nagy horderejű felfedezések esetében történni szokott, a szakmában sokan támadják Wickramasinghe és csapata állításait. Jellemzően azzal érvelnek a világűrből érkező élet-maradvány ellen, hogy nincs 100%-osan biztosítva a kőzetanyag földön kívüli eredete, de azt is a szemére vetik a kutatásnak, hogy Wickramasinghe nevéhez fűződik a pánspermia-elmélet. Ennek a teóriának (dióhéjban) az a lényege, hogy az élet a világegyetemben egy univerzális jelenség, és a különböző bolygókra meteorokon, üstökösökön jut el.

Tény, ha a további kutatás igazolja, hogy ez a mikroszkopikus objektum egy kovamoszat-szerű élőlény maradványa, és a kőzet, amiben megtalálták, valóban földön kívüli eredetű, akkor Wickramasinghe (és kollégája, a már elhunyt Sir Fred Hoyle) élete munkájára felkerül a korona, mert ez zsigerből bizonyítaná a pánspermia-elmélet helytállóságát.

A csillagász-berkekben nagy tekintélynek számító Phil Plait emiatt nem fogadja el a bizonyítékot: szerinte Wickramasinghe előítéletes, így mindenképp meg kell várni a kutatás végét.

Az univerzumban akármerre nézünk, milliárdnyi galaxist látunk, mindegyikben milliárdnyi csillaggal – mindenüt ugyanazokkal az anyagokkal, amelyek a Földön is jelen vannak, így a pánspermia-teóriát nem lehet elméleti úton kizárni, megerősíteni viszont elegendő lenne egyetlen lelet is (talán ezért dobja le az ékszíjat tőle a tudósok java része, pedig ugyanolyan megalapozott magyarázat az élet keletkezésére, mint a többi).

Most Wickramasinghe és kutatócsoportja a kőzetminta földön kívüli eredetét igyekszik igazolni – de azt leszögezték, hogy mivel ők biztosak benne, ezért részükről bizonyítottnak tekintik a fosszília idegen eredetét.

blastr nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. Orm Azzurro szerint:

    Hát ez tök jó. 🙂 Viszont szerintem nem feltétlenül bizonyítaná a pánspermia elméletet egyetlen lelet. Az is lehet, hogy (az azonos anyagok és körülmények miatt) hasonló irányban fejlődött az élet más bolygón, legalábbis alacsony szinten.

Vélemény, hozzászólás?