Megvan a sötét anyag? – a Nemzetközi Ürállomás segítségével

Nagy örömre van ok a NASA-nál: az oroszlánrészben az ügynökség által irányított Nemzetközi Űrállomás kulcsszerepet játszott egy rendkívül fontos felfedezésben, amit pár órája jelentettek be. Ha minden igaz, nem mást, mint a sötét anyagot találták meg!

A Nemzetközi Űrállomásra telepített Alpha Magnetic Spectrometer (Alfa-mégneses Spektrométer, AMS) elnevezésű készülék ugyanis olyan jeleket fogott el, amelyek jó eséllyel bizonyító erejű adatokat tartalmaznak a sötét anyagra vonatkozóan: a sötét részecskék ütközésének és kölcsönös kioltódásának bizonyítékai lehetnek azok az értékek, amiket a gép mért.

Persze, lehet, hogy valami más jelenség áll a jelek mögött – de jelenleg a legvalószínűbb (és egyetlen ismert) magyarázat a sötét anyag részecskéire utal.

A NASA főnöke, Charles Bolden elmondta:

“Az AMS kozmikus részecske hullám eredmények, amiket most közzétettünk, segíthetnek átértékelni nekünk az alapvető fizikát és asztrofizikát. Biztos vagyok benne, hogy ez csak az első az űrállomás által lehetővé tett számtalan tudományos felfedezés listájában, amik segítenek nekünk megváltoztatni az univerzumról alkotott képünket.

Ötven éven át igyekezett a NASA kitolni a határt a Földön kívülre, hogy feltárjuk a kozmosz rejtett, belső felépítését és új tudást szerezzünk a benne levő helyünkről. A Nemzetközi Űrállomás a kapu az univerzumba, ahol azt tanulhatjuk, hogyan tud az ember élni, dolgozni – kivirágozni a világűrben, amikor majd mélyebbre hatolunk a Naprendszerbe. Figyelemreméltó jel ez, hogy a fizikai univerzum legkisebb részét illetően is milyen fontos támogatást tud nyújtani az orbitális pályán keringő laboratórium a kutatásban. Ez a bizonyság arra, hogy az űrállomás a legnagyobb dolog, amit az alacsony-orbitális pályán az emberiség elért.”

Az AMS egy potom két milliárd dollárt érő készülék, amit 2011 májusában helyeztek üzembe az űrállomáson, és nem csak ezt a hatalmas eredményt érte el: 400.000 pozitront is elfogott, az ilyen irányú kutatásokat is alátámasztva.

A “láthatatlan galaxis”: a bekarikázott térségben mért adatok alapján egy galaxisnak kellene lennie, amit – érzékelhetetlensége miatt – sötét anyagból állónak tartanak

 

forrás: space.com

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?