Mekkora volt a megalodon?

A megalodon, vagy hivatalos nevén az óriásfogú cápa a paleontológia egyik legrejtélyesebb lénye.  Létezéséről egyértelmű bizonyítékot nyújtanak a megtalált fogai, de ez az összes, amit ismerünk. A kora miocén és késő pliocén korok között élt, vagyis körülbelül 23–2,6 millió évvel ezelőtt.  De mivel a porcos halak osztályába tartozik, a mmai cápákhoz hasonlóan nem rendelkezett csontokkal. A porcos váz viszont nem fosszilizálódik.

Így maradt az egyetlen tanúja a foga, amely óriási, akár tenyér méretű lehet. Rendkívüli módon hasonlít a nagy fehér cápa fogára, ezért amikor ábrázolják ennek a cápának az óriás hasonmása. De még arról sincsenek információink, hogy mekkora lehetett.

A széttört idő legendája

A Bristoli Egyetem és a Swansea Egyetem kutatói matematikai modellek segítségével a rendelkezésre álló őslénymaradványok és mai cápák méretei alapján határozták meg a tengeri őslény méreteit.

A tanulmányuk szerint a megalodon 16 méteres volt, ebből a feje 4,65 méter, a hátúszója 1,62 méter, a farka pedig 3,85 méter hosszúságú. Mint írták, ez azt jelenti, hogy ha egy felnőtt ember felállt volna a cápa hátára, nagyjából egyforma magas lett volna a hátúszójának hosszával.

A megalodont a valaha is létezett egyik legnagyobb húsevő gerincesként tartják számon. Ebben az esetben az óriásfogú cápa jelentős mértékben befolyásolta korának tengeri élővilágát. A megtalált maradványokból ítélve e cápafaj legnagyobb példányai körülbelül 18 méter hosszúak lehettek, azonban az átlag ennél jóval kisebb volt.

Mélység

Világszerte, például a Kárpát-medence területéről is kerültek elő ősmaradványai. A kutatók szerint ez a kihalt cápa alakra körülbelül úgy nézhetett ki, mint egy tömzsibb fehér cápa, de annál jóval nagyobb, nagy ámbráscet méretű lehetett.

Facebook hozzászólások

You may also like...