Mesterséges intelligenciával az óceánon át

400 év után megismétlik a legendás Mayflower útját, Azonban a kapitány helyét most mesterséges intelligencia foglalja el.

A XXI. század hajózásának előhirnöke ma kifutott az angliai Plymouth kikötőjéből. Az önmagát navigáló hajó neve Mayflower, és y legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak.

Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből létrejött különleges jármű hat hónapnyi tengeri próbautat követően fogja átszelni az Atlanti-óceánt. Adatokat gyűjt majd az óceánról, a tengeri életről és a műanyagszennyezésről is.

MI vagyunk az Istenek

Az eredeti, 30 méter hosszú, háromárbócos Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből fedélzetén 102 utassal, akik az Újvilágban akartak szerencsét próbálni. A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták Plymouth kolóniát.

A modern kori Mayflower testét az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették. Az ultramodern trimarán alumíniumvázas, akkumulátorát napelemek és szélgenerátorok töltik fel, de felszerelték egy tartalék dízel generátorral is.

A hajót az IBM által kidolgozott mesterséges intelligencia vezeti több millió tengerészeti felvétel alapján. Az önnavigáló Mayflower két hét alatt fogja majd átszelni az Atlanti-óceánt, maximális sebessége 10 csomó, azaz 20 kilométer óránként. A különleges hajó utasok helyett korszerű technológiákkal van tele: radarokkal, kamerákkal, GPS-szel és lidarral szerelték fel.

Barnóczky Ákos – Természetes Intelligencia

A páratlan hajó útját, helyzetét és tudományos kutatásait követni lehet a mas400.com honlapon.

Facebook hozzászólások

You may also like...