Mi lenne, ha tilos lenne álmodnunk?

Emmi Itäranta második regénye, A tiltott álmok városa hamarosan magyar nyelven is elérhetővé válik. A feltörekvő finn írónő könyvét 2016-ban publikálták először, s a következő hónapban már mi is olvashatjuk.

Egy névtelen szigeten vagyunk hősünkkel, Elianaval, aki elzárva él, s csak nagyon ritkán találkozik bárkivel is. Csendes, mozgalmatlan életét jól felrázza egy néma lány, akinek történetesen Eliana neve van a kezére tetoválva. Eliana ráadásul képes álmodni, ami hatalmas szálka az elnyomó hatalom szemében, így titkolnia kell ezt a képességét. Ahhoz viszont, hogy szembeszállhasson ezzel a hatalommal, s védje magát, s a körülötte lévőket, fel kell vállalnia álmait. Eliana szemén keresztül követjük a cselekményt, miközben egy olyan társadalom rajzolódik ki előttünk, amelyben a félelem és elnyomás állandó szereplőként tűnnek fel.

Míg az első regény inkább a sci-fihez, ez inkább talán a fantasyhoz áll közelebb. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne köze a sci-fi műfajához, sőt! Viszont sokkal több a fantasztikus elem, mint korábban.

A tiltott álmok városa tipikusan az a könyv, amely már az első sorok után magával ragad, és megszünteti körülöttünk a valóságot. Az írónő stílusa lenyűgöző, kerüli a már rongyossá használt metaforákat, s szokatlan módon tárja elénk történetét, zseniálisan képes használni a szavakat és a nyelvet, mint eszközt.

Márciustól már kezünkbe tarthatjuk, addig is érdemes elolvasni az írónő korábbi könyvét, A teamesternő könyvét is.

Facebook hozzászólások

You may also like...