Miért érdemes képregénybörzézni?

Március 19-én, azaz most vasárnap rendezték meg a Tavaszi Képregénybörzét. A nagy tömegeket vonzó eseménynek a Kispesti Művelődési Ház (KMO) adott otthont. A képregénykiadók, magángyűjtők és privát eladók képviseltették itt magukat legalább tízezer képregénnyel, akciófigurával és egyéb kincset érő különlegességekkel.

Szokták mondani, hogy itthon halott a képregénypiac, a magyar nem egy képregényes nemzet, azonban ahogyan ez és a korábbi börzék is bizonyítják, a fenti állítások nem teljesen állják meg a helyüket. A rendezvény kezdete előtt már az utcán állt a sor, ha a KÖKI-ig nem is ért el, de a KMO épületét szépen körbe érte. Viszont aki türelmesen araszolt a többi sorban állóval a bejárat felé, az egy itthon nagyon egyedinek számító kincses bányába léphetett be. Nagyon kedvezményes áron lehetett hozzájutni az olyan újdonságokhoz, mint a Logan film alapjául szolgáló Old Man Loganhez (Logan: Kíméletlen jövő), az új Batmanhez vagy az Outcast legújabb számához – csakhogy néhányat említsünk az új megjelenésekből.

20170319_112128

Ilyen sor fogadott minket (fotók: Resán Alexandra)

Ezen felül pedig az elmúlt évek magyar és külföldi megjelenéseiből lehetett válogatni hol nagyon barátságos áron, hol pedig kicsit drágábban – ugye ez az adott példánytól és egyéb faktoroktól is függött. Pénztárcánktól függetlenül szerintünk ez az elképzelhetetlen kínálat a fő érv a képregénybörzézés mellett. A Marvel és a DC univerzum szinte minden szeglete képviseltette magát, egyaránt magyar, angol és egyéb más nyelveken, de az is talált magának valót, akit nem igazán vonz a szuperhősök világa. Például találkoztunk az Image amerikai kiadó olyan erős címeivel, mint a Pretty Deadly vagy a Saga, de az itthon is nagyon jól ismert Spawnból és The Walking Deadből sem volt hiány. A külföldi címek mellett izgalmas magyar képregényekből se volt hiány, például az itt debütálő CSKA képregényantológia vagy az alternatív cyberpunk jövőben játszódó Bloodlust.

Akik szeretnék bővíteni képregénygyűjteményüket vagy csak megismerni ezt a világot, azoknak csak ajánlani tudjuk a Képregénybörzét. Még hivatalos infó nincs a következőről, azonban májusban érdemes résen lenni, hisz május 14-én rendezik a 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivált a Dürer Kertben. A börzéhez hasonló élmény még több programmal, részleteket itt találtok.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

8 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  Ezek a mai képregények nem érnek sokat.

  • Sophi szerint:

   Hirtelen ezeket ajánlom:
   – Old Man Logan/Kíméletlen jövő
   – Monstress
   – Sandman
   – Watchman
   – Pretty Deadly
   – Saga
   – Paper Girls
   És csak párat mondtam a felnőtt képregények közül. Van bőven jó képregény még.

 2. Sophi szerint:

  Tudtommal nem adták ki (még). De Bookdepositoryn elérhető angolul, gyűjteményes kötetként, elektronikusan pedig a külföldi kiadó (Image Comics) oldalán.

 3. solymosgyu szerint:

  Na hát ez az. Én az itthon kiadottakra gondoltam. Az mind rossz.

  • Sophi szerint:

   Ez is ízlés/nézőpont kérdése, így kategorikusan nem lehet azért kijelenteni. : ) De megértem, hogy akit nem igen érdekel a szuperhős univerzum, annak magyar kiadásokból kevés érdekes dolog jut, viszont érthető, miért ezek jelennek meg (főleg, hogy a filmeknek/sorozatoknak köszönhetően nagy reneszánsza van most a szuperhősöknek). Reméljük, a jó külföldi címekből pár eljut itthonra is. Mindenesetre a Sandmant és a Watchmant ajánlom a régebben megjelent képregények közül, ha még nem olvastad őket.

 4. solymosgyu szerint:

  A watchment rég olvastam. A sandman meg nem ment végig le. gaiman-nal hadilábon állok. se az amerikai istenek se a köztesvilág nem fogott meg.

 5. Dalmát szerint:

  Ez a “mind rossz” erős túlzás. A jelenleg magyarul megjelenő címek közül ezek szerintem kiemelkedőek: Blacksad, Lucky Luke, Asterix, The Walking Dead, Outcast, Dylan Dog, Dampyr, Usagi Yojimbo.
  De a magyar alkotóknak is vannak igényes munkáik: pl. Kittenberger, Café Postnuclear, Lucas Grande, és az Epicline magazinban futó két sorozat is nagyon jó (Szekerce és Szemerce; 5Pallos), de ha minden igaz, hamarosan újraindul a Gór láncai című fantasy sorozat is.

Vélemény, hozzászólás?