Miért nem találtak még ránk az idegenek?

Neumann János egyike volt a legelsőknek, aki leírta a világegyetem felfedezésének mikéntjét. Úgy vélte, elegendő elküldeni néhány robothajót a szomszédos rendszerek megvizsgálására. 

Ezek – miután befejezték a felderítést és jelentették az eredményeket – helyi nyersanyagokat keresnének, amiből saját maguk másolatát elkészítenék. Bányásznának hozzá üzemanyagot is, hogy a másolatokat még távolabbi csillagrendszerek felé indítsák útnak. A másolatok azután újabb másolatokat hoznának létre, és így tovább. Akadt, aki kiszámolta, ezzel a módszerrel alig 3 millió év alatt az egész Tejútrendszert fel lehet térképezni. 3 millió év pedig szempillantásnyi idő a Galaxisok korához képest.

Neumann azt feltételezte, hogy minden értelmes lény a világegyetemben hasonlóképpen fog cselekedni, ám ez azonnal felveti a kérdést: hol vannak a többiek? Hol vannak a földön kívüli lények szondái, jelei, üzenetei?

David Brin Existence c. regényében többek között ezen a kérdésen is elgondolkodik, és 15 féle magyarázatot gyűjt csokorba.

 1. Mi vagyunk az első csoport, akinek sikerült kilépni az űrbe. Mások le vannak maradva a fejlődésben, vagy egyáltalán nincsenek mások.
 2. Itt vannak a földönkívüliek és minket lesnek. Figyelik rádió és TV adásainkat, de elrettentek a médiában bemutatott sok erőszaktól, önzéstől.
 3. Vetélytársaknak tekintenek minket.
 4. Arra várnak, hogy elérjünk a fejlődés bizonyos fokára.
 5. Beszélnek hozzánk a földönkívüliek, de olyan kódnyelvet használnak, amit nem értünk, nem veszünk észre.
 6. Tanulmányoznak minket, és be nem avatkozási szabályokhoz tartják magukat.
 7. Azért nem kommunikálnak velünk, mert meg akarnak kímélni minket a kapcsolatfelvétel által okozott valamilyen ártalomtól (pl. pszichikai vagy fizikai sérülés, szabad akaratba vetett hitünk megrendülése, stb.)
 8. Már kapcsolatban állnak egy-két emberrel, csoporttal, de azok ezt titokban tartják.
 9. Szórakoztatónak találnak minket, csak azért néznek, hogy jókat mulassanak rajtunk.
 10. Rosszindulatúak, és ők a felelősek az UFO legendákban felbukkanó zaklatásokért (pl. elrabolnak embereket). Egyáltalán nem akarnak egyenrangú kommunikációt.
 11. Figyelnek minket, be is avatkoznak a sorsunkba, de ezt számunkra észrevétlenül teszik.
 12. A világegyetem veszélyes. Azért nem válaszolnak nekünk, mert a rádióadásokat figyeli egy nagyobb galaktikus hatalom, ami azonnal elpusztítja a bimbózó civilizációkat. Ettől akarnak megóvni a minket figyelő földön kívüliek.
 13. Azért nem kommunikálnak velünk, mert furcsának tartanak minket külsőségekből ítélve. Pl. undorodnak az ember külsejétől.
 14. Úgy gondolják, hogy a szerves lények nem méltók a kommunikációra, kivárják a mesterséges intelligencia kifejlődését.
 15. Azért nem válaszolnak, mert megsérültek, segítségre volna szükségük.

Nyilvánvalóan nem csupán ennyi magyarázata lehetséges a kozmikus csöndnek. Szerintetek miért nem beszélnek hozzánk a földön kívüli leskelődők?

Facebook hozzászólások

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Jahador szerint:

  Azért nem beszélnek hozzánk a földönkívüliek, mert nincsen szájuk!

 2. Suszter szerint:

  Azért nem beszélnek hozzánk a földönkívüliek, mert nincsenek földönkívüliek.

 3. Szeri szerint:

  Mert agresszív … … vagyunk.

 4. ejfel szerint:

  Nem beszélnek velünk, mert talán azt hiszik, nem vagyunk olyan szinten, hogy megértsük, amit mondanak. Mi sem beszélünk a gilisztákhoz, pl.

 5. mikropolisz szerint:

  túl nagy a homokozó.
  nem vagyunk olyan szinten, h érdemes lenne.
  Suszter, “egy egész világegyetemet csak ránk pazarolni??? ez túl nagy ár.”

Vélemény, hozzászólás?