Mikroműanyagok az Antarktiszon

Bármilyen messze is van és bármilyen nagy is a a Déli-óceán, az Antarktiszt még ez sem védi meg a műanyagszennyezéstől. Először találtak mikroműanyag-szennyezést a déli kontinensen gyűjtött jégmintákban.

Ráadásul a lelet nem is friss. Ausztrál kutatók 2009-ben fúrt jégmintákban mutattak ki tizennégy különféle műanyagot.

A probléma már a világ minden óceánját érinti. Mikroműanyagot már találtak a kutatók az Antarktisz térségéből gyűjtött vízmintákban, tengeri üledékekben és hóban is. A most vizsga a tengerparttól két kilométerre a kontinensen végzett fúrásból származik.

Egyelőre a műanyag szennyezés koncentrációja valamivel kisebb, mint amit az északi-sarki jégmintákban mértek. Ez helyi szennyező forrásokra utal, mivel a műanyagnak több ideje van kisebb darabokra bomlani, ha az óceáni áramlatok nagy távolságokba viszik Az antarktiszi minták elemzésekor a kutatók 96 műanyagdarabkára bukkantak, amelyek öt milliméternél keskenyebbek voltak. 14 különféle műanyagot azonosítottak, egy liter vízben átlag 12 darabot.

Jégcsászár

Fennáll a veszély, hogy a krillek, amelyek a tengerjég algáiból táplálkoznak, jóval veszélyeztetettebbek lehetnek, mint azt eddig gondolták. A tengeri jég kulcsfontosságú táplálékforrást jelentő fajok élőhelye. A tengeri jég algáján növekvő krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára.

A sarki krillek képesek nanoméretűvé átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat. A sarki krill az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket. A nanoméretű műanyagok pedig akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

Facebook hozzászólások

You may also like...