Miniinterjúk – Molnár Csaba

Lőrinc L. Lászlót 80. születésnapja alkalmából a Metropolis Media egy különleges kötettel lepte meg. A könyvben 12 olyan író egy-egy novellája olvasható, akik a szerző rajongói is egyben. A kötetek szerzőivel villáminterjúkat készítettünk, Következő szerzőnk Molnár Csaba

 

1, Mióta ismered/olvasod Lőrincz L. László műveit?

Egészen pontosan tudom, hogy 1984 volt az az év, amikor először vásároltam Leslie L. Lawrence-regényt a zsebpénzemből. A Sindzse szeme teljesen elvarázsolt. Megvolt benne minden, amit akkoriban – tizenhét évesen – imádtam: kaland, fordulatos “keressük a gyilkost”-játék, misztikum, a Távol-Kelet rejtélyes világa. A második Leslie L. Lawrence-regény, A Karvaly árnyékában már a honvédségnél került a kezembe (akkoriban az egyetemre felvételt nyert fiúk egy évre bevonultak katonának), és ez az olvasmányélmény rövid időre ugyan, de kiszakított a laktanya zárt világából. Rendkívül büszke voltam magamra, hogy még a regény vége előtt kitaláltam a Karvaly személyét. Azt hiszem, pár évnek még el kellett telnie, mire leesett, hogy Leslie L. Lawrence nem más, mint Lőrincz L. László, akitől már olvastam egy novelláskötetet korábban, A Nagy Kupola szégyenét.

 

2, Melyik műve inspirálta a novelládat, hogyan merítettél a művéből vagy műveiből ötletet?

A Sindzse szeme című regényének első oldalait használtam fel a novellámhoz; vendégszövegként be is idéztem. Ebben a szövegrészben debütál Leslie L. Lawrence, mint regényhős, így erre volt szükségem az írásom végső fordulatához. Sokat gondolkodtam, hogy olyan elbeszélést alkossak-e, amely Leslie L. Lawrence stílusában, az ő világában, az ő karakterének felhasználásával készülne, esetleg olyat, amely az én stílusomban íródik, eredeti történet, de mégis megfelelőképp tiszteleg Lőrincz L. László munkássága előtt. Az utóbbi megoldást választottam, mivel egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy Lőrincz L. László stílusát méltó módon tudnám utánozni.

 

3, Mennyire áll közel hozzád ez a stílus? Mennyire kellett kilépned saját kereteidből?

Mivel a novellám a saját stílusomban íródott, nem kellett kilépnem a magam kereteiből. Mindezekkel együtt Lőrincz L. László gördülékeny, olvasmányos stílusa nagyon közel áll hozzám; meggyőződésem, hogy ez a fajta írásmód minden írónak, aki a szórakoztató műfajban alkot, példaértékű kell legyen.

A jádekoponyák szigete

4, Melyik a kedvenc Lőrincz/Lawrence regényed/novellád?

Kedvenceim a Kegyetlen csillagok, és A nagy mészárlás, ezen műveit többször is olvastam.  És persze A Nagy Kupola szégyene című novellája, amelynek a csattanójától leesett az állam.

 

5, Melyik szerzőt szereted jobban: Lőrincz L. Lászlót  vagy Leslie L. Lawrence-et?

Lőrincz L. László fantasztikus-misztikus regényeit talán egy hajszállal jobban kedvelem, mint Leslie L. Lawrence krimijeit. De ha jobban belegondolok, már nem vagyok benne biztos, hogy ez igaz. Hiszen Lőrincz L. László sci-fijei sem nélkülözik a “nyomozós” szálat, és Leslie L. Lawrence krimijei sem mentesek a természetfeletti, misztikus elemektől.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...