Modern héroszok: Az örökzöld szuperhös

Nagy, zöld, erős és dühös. Ki másról lenne szó, mint a hihetetlen Hulkról? A Marvel egyik legismertebb figurájává és az internetes mémek visszatérő sztárjává avanzsált szuperhősről írtunk most, hogy kicsit többet tudhassatok meg erről az emberi buldózerről.

Hulk (régi magyar nevén Mokány) pályafutását 1962 májusában kezdte, A hihetetlen Hulk magazin első számában. Kitalálója Stan Lee és Jack Kirby voltak. Lee úgy nyilatkozott, hogy óriási hatást gyakorolt rá a Frankenstein és a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete, ezért egy olyan teremtményt akart megalkotni, aki az említett történetek főszereplőinek az ötvözéséből születik.

bannnnner gazdátlanok.jpg

Lee ihletett merített a zsidó mitológiából is, így alakítva ki Hulk kissé gólemszerű megjelenését. Lee azért szeretett volna egy csúnyább főhőst megalkotni, mert látta, hogy a Fantasztikus Négyesből is Lény vált a legnépszerűbbé. Úgy gondolta, hogy az emberek szimpátiáját könnyebben elnyeri egy nem idealizált szereplő. Eredetileg szürkére tervezte Hulkot, de mivel a rajzolónak problémái akadtak a színezéssel, ezért zöldre cserélték.

 1471223-hulk_smash1.jpg

Hulkot nem volt könnyű elindítani. A hatodik szám után kaszálták a sorozatot, Hulkot pedig segítő karakterként tartották meg. A Fantasztikus Négyes több számában is szerepelt, ahogy A csodálatos Pókember fejezeteiben is feltűnt, és ott volt a Bosszú Angyalai alapításánál is. Önállóan újra a Tales of Astonish című sci-fi antológiában tűnt fel újra 1964-ben, miután Kirby és Lee rájöttek, hogy a főiskoláskorú olvasók között kifejezetten népszerűvé vált a szereplő.

hulk-has-friends-pinup-l.jpg

Hulk egy gammasugárzás eredménye, ami akkor érte Robert Bruce Bannert, a fizikust, amikor az meg akart menteni egy veszélyes zónában tartózkodó civilt. A civilt biztonságba helyezte, de saját magát már nem. Amennyiben Dr. Banner stresszes helyzetbe kerül, átalakul Hulkká. Hulkként pedig teljesen ellentétes személyiségként viselkedik. A tudósból dühöngő vadállat lesz, aki bár szuperhős, az okozott károk miatt a hadsereg is le akarja kapcsolni. Hulk erejét pedig a harag csak fokozza, így harc közben szinte megállíthatatlan. Több szuperhőssel is csapott már össze az erősebbek közül (pl. Lény, Rozsomák, Deadpool vagy Thor), de egyik sem tudott fölé kerekedni. Hulk népszerűsítésében sok média játszott szerepet. Az egyik legismertebb megszemélyesítője Lou Ferrigno testépítő volt az 1970-es évek végén és a 80-as években futó sorozatban. Az elmúlt évtizedekben Hulk több rajzfilmsorozatot és mozifilmet kapott (2003 óta CGI technikákkal keltik életre), és ahogy a népszerűbb Marvel figurákkal lenni szokott, mindenféle reklámterméken rajta volt már a feje.

2242020_big.jpg

Hulk_ferrigno-225x300.jpg

Ez a személyiségváltás azért érdekes, mert Hulk – és a doktor – unokatestvére, Jennifer Walters személyisége nem változik meg akkor, amikor átalakul She-Hulkká. Erre a leggyakoribb magyarázat az, hogy Bannernek alapból disszociatív személyiségzavara van, amely gyerekkorában alakult ki. Az apja gyakran verte az anyját, és hogy a kis Bruce elkerülje a bántalmakat, a sajátjától eltérő viselkedést erőltetett magára. Az elfojtott indulatok lesznek úrrá rajta minden átváltozáskor. Ez a féktelen erő minősül a szereplő gyenge pontjának. Hulkként ugyanis jelentős pusztítást végez, és mivel Banner erős stressz vagy düh hatására átváltozik – ami akárhol, akármilyen helyzetben előfordulhat -, ezért mindig Banner issza meg a levét valamennyi dühkitörésnek.

folytatás.jpg

A cikk folytatása a booker.hun!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?