Modern piramisok: A világ végét figyelő piramisokat épített a hadsereg

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár egy olyan fotósorozatot tett közzé egy katonai objektumról, amely bátran megállná a helyét bármilyen sci-fiben.

Szinte megelevenedik a Csillagkapu mozifilm. Az épületek ősi, misztikus formákat követnek: mintha a gízai nagy piramist keresztezték volna Szauron szemével. De közben betonból épültek és XX. századi technikát rejtenek. Mindez a semmi közepén, sehol egy ember a környéken. Ráadásul a képek fekete-fehérben készültek, így még a régi tévésorozatok roswelli hangulatát is idézik.

Nem véletlenül, mivel az 50 fő lakosú Nekoma városka mellett, Észak-Dakotában található Stanley R. Mickelsen Safeguard Complexet a 60-as években kezdték építeni. A hadsereg a Safeguard Program keretében potom 6 milliárd dollárért húzta fel ezt az objektumot, melynek fő feladata az volt, hogy figyelje, azonosítsa és lelője az orosz interkontinentális, ballisztikus rakétákat. A piramis a minden irányba tekintő radar-rendszert rejti, de találhatunk még itt vagy egy tucatnyi rakétasilót is, amelyek termonukleáris fejekkel szerelt föld-levegő rakéták kilövésére alkalmasak. A komplexum fénykorában 30 nagy és 70 rövid hatótávolságú rakétát tartottak itt.

A radarépület formája nagyon emlékeztet a Chichén Itzá maja piramisára. Némi költői túlzással a funkcióik is hasonlók voltak. Hiszen a több ezer éves piramisban azt figyelték, hogy a csillagok állása és az istenek akarata alapján mire számíthatnak, vagy éppen mikor jön el a világvége. A betonpiramisban pedig másfajta égi jeleket vizslattak, a nukleáris apokalipszisre várva.

A katonai objektum végül 1975-ben kezdett működni, de egy évvel később már le is állították a projektet, mégpedig több okból. Egyrészt túl költségesnek bizonyult, másrészt felmerült a kérdés, hogy vajon milyen hatékony lenne a gyakorlatban. Végül pedig nem tűnt jó ötletnek az ellenséges nukleáris bombák felrobbantása az USA saját területe fölött. Így aztán most elhagyatottan áll, az emberi félelem és butaság emlékműveként.

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Vian szerint:

    Érdekesek a cikkek de….az új könyvekről egy szót sem látok itt! Úgy kell összevadászni őket különböző oldalakról…..nos Ti tudjátok.

Vélemény, hozzászólás?